Sari la conținut

Te simți tensionat tot timpul? Iată câteva moduri eficiente prin care poți reduce stresul

Stresul, o boală comună
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Stresul cronic și depresia, legate de riscul de Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Stresul este unul dintre cei mai dăunători factori externi pentru organism. Acesta afectează în mod substanțial sănătatea, slăbește sistemul imunitar și, de asemenea, poate altera sănătatea psihică și emoțională. 

În ziua de astăzi, programul haotic și lipsa de timp sunt o adevărată amenințare pentru starea noastră de bine. Tot mai multe persoane acuză că suferă de epuizare profesională și probleme de sănătate cauzate de stres.

În acest sens, este esențial să înveți cum să te relaxezi și care sunt cele mai bune metode. În caz contrar, ai putea dezvolta următoarele afecțiuni asociate cu stresul:

  • hipertensiune și alte boli cardovasculare
  • boli autoimune (tiroidita autoimună)
  • dermatita atopică
  • migrene
  • sindrom de colon iritabil
  • afecțiuni psihice (precum depresia)

Metode prin care reduci stresul

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie câteva metode eficiente prin care poți reduce stresul.

1. Meditația. Rupe măcar zece minute din timpul tău, așază-te confortabil pe un scaun sau pe o pernă, ține spatele drept. Conștientizează poziția ta în spațiu și închide ochii. Respiră adânc. Fă-ți ordine în gânduri. Concentrează-te pe câteva lucruri simple și așterne-le în mintea ta.

2. Mișcare. Ideal ar fi să faci 40-45 de minute de activitate fizică. Pe la 45 de minute este borna perfectă, unde efectele pozitive sunt clare asupra creierului, inimii, practic întregului corp.
3. Somn bun. Dormi 7-8 ore, timp în care corpul are un interval suficient pentru mai multe cicluri de 90 de minute. Trezește-te cât mai blând, ideal fără alarme terifiante și fără să apeși butonul snooze.
4. Pune pe hârtie lucrurile importante pe care vrei să le faci. Studiile au arătat că ai cu 40% mai multe șanse să le faci dacă le scrii undeva. Iar dacă le faci, stresul se va diminua, iar încrederea în sine și pofta ta de acțiune vor crește semnificativ.
5. Fă o baie rece. Sau alternează cald – rece de câteva ori. Temperatura mai scăzută a apei are efect anxiolitic, tonifiant. Vei pierde și câteva calorii în plus, care se duc în procesul de termogeneză.
6. Profită de timp. În primele trei ore ale dimineții ai cel mai mare potențial de muncă, așa că profită. Nu folosi acel timp pentru social media sau alte activități care nu-ți aduc nimic bun, fragmentându-ți și programul. Concentrează-te pe sarcinile mari, fă-le, iar apoi vei vedea că ziua ta arată cu totul altfel.
7. Relaxează-te. Vei intra într-un cerc vicios crezând că munca fără oprire va duce la rezultate bune. Cheia stă în echilibru. Ai nevoie de relaxare, de un masaj, o călătorie, o ieșire cu prietenii, o sesiune de citit, un serial urmărit, o porție bună de râs”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.
Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel