Sari la conținut

Te tratezi mâncând colorat. Ce boli combateți cu ajutorul alimentelor verzi și roșii?

Mirosul unor bucate te poate face să călătorești în timp, în vremurile copilăriei sau în momente fericite. Tot el te poate determina să îți dorești să devorezi acel fel de mâncare. Dar și culorile alimentelor pe care le consumi pot avea efecte

Carmen Anghel

Există tot felul de studii care arată că, pe lângă gust, și felul cum este aranjată hrana, culorile alimentelor ne influențează sănătatea, unele acțiuni, viața. Culorile „îţi pot influenţa emoţiile, comportamentul şi chiar cantitatea de mâncare consumată”, spune terapeutul Denise Linn, autor al mai multor volume de succes privind hrana și influența ei asupra trupului și spiritului uman.

Cum ne influențează

„Înţelegerea alchimiei secrete a cromaticii din mâncare va avea un efect de neignorat asupra stării tale de bine. Numeroase studii ştiinţifice au arătat impactul culorii asupra emoţiilor şi organismului uman. De exemplu, oamenii furioşi sau supăraţi se calmează într-o cameră roz. Pulsul şi tensiunea arterială îţi vor creşte într-un mediu roşu şi vor scădea într-unul albastru. Anumite tonuri de albastru și galben pot influența modul în care neuronii se conectează în creier. Unele studii susţin că asupra unor probleme precum durerile cronice, leziunile cerebrale şi boala Parkinson se poate acţiona benefic cu ajutorul culorilor. Pentru a-ţi îmbogăţi viaţa, consumă alimente colorate, din raţiuni nutriţionale şi metafizice deopotrivă”, spune Denise Linn. Culorile hranei acționează mai ales dacă, știind ce efecte pot avea acele alimente, cu acele culori, atunci când te hrănești te concentrezi pe „extragerea” unui beneficiu maxim al culorii din alimentul respectiv. Specialista numește acest proces „alchimia culorii”. Și este descris pe larg în volumul „Cartea mistică de bucate- alchimia secretă a mâncării” (Denise Linn și Meadow Linn, Editura Curtea Veche Publishing).

Alb: pentru deschidere spre Creator

Albul conţine toate culorile. Vibraţiile albului compun cea mai înaltă frecvenţă de undă de pe spectrul vizibil. Efectele asupra fiinţei noastre sunt îmbrăţişarea divinităţii, smerenie şi imaginaţie creativă. Alimentele albe pot fi purificatoare, mai ales dacă este vorba despre cele în mod natural albe, precum ceapa, conopida şi banana. Pentru o legătură mai profundă cu Creatorul sau cu îngerii, ia în calcul decorarea sufrageriei în alb opulent. Albul înseamnă puritate şi perfecţiune.

Galben: pentru claritate în gândire

Alimentele galbene stimulează intelectul şi comunicarea. Culoarea este asociată cu rapiditatea în gândire, capacitatea de organizare, atenţia la detalii, evaluarea, inteligenţa activă, fericirea, concentrarea şi claritatea mentală. Galbenul încurajează flexibilitatea şi adaptarea la schimbare. Bucătă- riile galbene devin locuri de reuniune pentru membrii familiei şi pentru prieteni, care stau de vorbă despre ziua care tocmai a trecut. Lămâile şi grepfruitul abundă în vitamina C. Ardeii galbeni, porumbul, ananasul, pepenii galbeni, alte fructe şi legume galbene te vor umple cu energie; în plus, conţin beta-caroten, benefic pentru ochi.

Violet:  pentru activarea capacităţilor psihice

Consumând alimente violet îţi vei însufle- ţi intuiţia şi faptul de a fi conştient de capacităţile tale psihice. Efecte benefice vor exista şi asupra autocunoaşterii, viselor şi clarviziunii. Antioxidanţii ce se găsesc în alimentele roşii, cu rol de protejare a celulelor împotriva acţiunii negative a radicalilor liberi, sunt prezenţi şi în alimentele violet. Prunele (proaspete sau uscate), murele, coacăzele, smochinele, vinetele, strugurii negri, varza roşie, stafidele sunt câteva exemple de alimente care stimulează energia culorii violet.

Verde: pentru un plus de abundenţă

Alimentele verzi pot stimula sentimentele de dragoste, echilibru, armonie, pace, speranţă, dezvoltare şi vindecare. Pentru că verdele se găseşte peste tot în natură, este folosit adesea pentru a simboliza forţele prospere ale universului. Culoarea ne aminteşte că vom avea întotdeauna suficient din orice. Este o opţiune bună pentru decorarea bucătăriei sau a sufrageriei, fiind deopotrivă liniştitoare şi energizantă. Fructele şi legumele verzi con- ţin luteină, un antioxidant care protejează vederea, după cum au demonstrat cercetătorii de la Harvard. Dovleceii, frunzele de kale, spanacul, ardeii verzi, frunzele de ţelină, sparanghelul, mazărea, fasolea verde, merele verzi, kiwi, limetele, broccoli, salata verde, castraveţii, varza de Bruxelles, avocado, strugurii albi şi varza se numără printre modalităţile delicioase prin care poţi absorbi energia acestei culori.

Portocaliu: sporește bucuria

Alimentele portocalii încurajează optimismul, expansivitatea, echilibrul emo- ţional, încrederea, schimbarea, automotivarea, entuziasmul şi interesul faţă de ceilalţi. Portocaliul este o opţiune inspirată pentru sufragerie întrucât îi îndeamnă pe oameni să socializeze şi să se distreze. Morcovii, dovleacul, cartofii dulci, portocalele, nectarinele, piersicile, caisele, fructele de papaya, mango şi kaki, roşiile portocalii şi cantalupii îţi permit să te conectezi cu energia acestei culori.

Albastru: pentru pace interioară

Albastrul încurajează pacea interioară şi urmărirea idealurilor. Stimulează inspiraţia, creativitatea, înţelegerea spirituală, credinţa şi devotamentul. Un mediu propice pentru amabilitate, satisfacţie, răbdare şi pace. Pentru că există foarte puţine alimente care să fie în mod natural albastre, poţi încerca să bei apă dintr-un pahar sau dintr-o sticlă albastră. Apa va absorbi energia puternică a culorii şi o va transfera în organismul tău. O altă sugestie ar fi să pui mâncarea într-un bol de sticlă albastru.

Roşu: dinamizează viaţa

Roşul stimulează organismul să răspundă printr-o acţiune directă. Alimentele roşii te vor umple cu energie, putere, curaj şi consecvenţă. Sănătatea, vigoarea şi sexualitatea sunt, de asemenea, asociate cu această culoare. Roşul îţi poate fi de ajutor în combaterea asteniei, a depresiei, a temerilor şi a melancoliei. O sufragerie roşie stimulează apetitul; prin urmare, dacă eşti la dietă, ar fi mai înţelept să eviţi o asemenea cameră. În plus, antioxidanţii din alimentele roşii protejează, se pare, celulele de acţiunea negativă a radicalilor liberi. Căpşunele, cireşele, pepenele roşu, roşiile, zmeura, merişoarele, sfecla, ardeii roşii, rubarba, grepfruitul roșu, ridichiile, merele şi cartofii roşii sunt exemple de alimente revitalizante.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel