Sari la conținut

Tehnologia poate distruge copilăria! Atenție mare la avertismentele specialiștilor

Tehnologia este vrem nu vrem parte din viața noastră și a copiilor noștri. Chiar dacă tehnologia oferă o serie de informații, unele pozitive asupra dezvoltării umane, totuși efectele ei pe termen lung sunt destul de controversate. În unanimitate, psihologii susțin că nu este bine să îți lași copilul nesupravegheat și mai ales pentru mult timp în fața telefonului sau a tabletei.

Copilăria mică, mai exact perioada între 1 și 3 ani, este una caracterizată de transformări majore pentru copil, una în care are loc modul de dezvoltare al creierului. Practic, acum creierul copilul se dezvoltă și tocmai de aceea el are nevoie de repere solide, de modele de urmat. Dacă este lăsat prea mult timp la televizor sau în fața tabletei nu își va însuși suficient de corect nici măcar limbajul. În plus, acum este o perioadă în care se pot dezvolta dependențele. Cu cât îl lași mai mult în fața televizorului, cu atât își va dori să petreacă mai mult timp în acest mod.

Sunt studii care susțin că cei mici care au petrecut mult timp în fața televizorului au pierderi în achiziționarea limbajului. Pe de altă parte, copiii care nu au avut acces la televizor și s-au jucat cu jucării au dezvoltat un limbaj și o comunicare mult mai bună în raport cu vârsta lor. Este adevărat că privitul la televizor îl poate ajuta de exemplu să învețe culorile sau să numere, dar până la vârsta de 3 ani pentru copil sunt importante mai ales abilitățile motorii. Copilul trebuie să învețe despre lumea din jurul său, modul în care se poate raporta la ea și astfel de lucruri nu le poate deprinde din uitatul la televizor, la desene animate. Aceste noțiuni cel mic le poate învăța numai prin interacțiunea cu cei din jurul său, fiind părtaș la discuție, nu spectator, spun psihologii.

Mai mult, conform specialiștilor de la Academia Americană de pediatrie (AAP), uitatul la desene animate, la televizor până la vârsta de 2 ani a copilului are un impact negativ în dezvoltarea cognitivă ulterioară. Specialiștii recomandă că până la această vârstă copilul să nu aibă deloc acces la televizor sau alte device-uri. Iar după vârsta de 2 ani, recomandarea AAP este ca cel mic să fie lăsat la televizor maxim 2 ore pe zi, iar ideal este ca părintele sau bunica să fie lângă el în tot acest timp.

Specialiștii mai spun și că device-urile electronice trebuiesc folosite cu limită dacă ne dorim să aibă un efect pozitiv în dezvoltarea copilului. La această vârstă el are nevoie de mișcare, de joacă în aer liber, de interacțiunea cu alți copii.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel