Teiul și puterea lui vindecătoare atât pentru trup, dar și pentru suflet

Ceaiul de tei este un ceai blând și hidratant. Beneficiile consumului de ceai de tei pot include promovarea relaxării, ajutându-vă să dormiți și dar și calmarea tractului digestiv.

Ceaiul de tei a fost apreciat pentru proprietățile sale sedative puternice de sute de ani.

Este derivat din genul de copaci Tilia, care crește de obicei în regiunile temperate din America de Nord, Europa și Asia. Tilia cordata, cunoscută și sub numele de tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică specie din genul Tilia .

Ceaiul de tei a fost folosit în medicina populară în toate culturile pentru a ameliora tensiunea arterială crescută, a calma anxietatea și a calma digestia.

Pentru a crea această infuzie de plante, florile, frunzele și coaja sunt fierte și înmuiate. Separat, aceste componente au fost utilizate în diferite scopuri medicinale.

Iată 7 beneficii surprinzătoare ale ceaiului de tei.

1. Ceaiul de tei promovează relaxarea

A savura o ceașcă caldă de ceai poate fi un ritual reconfortant în sine.

Deși, ceaiul de tei depășește confortul unei căni de ceai de zi cu zi.

Florile sale dulci înmuiate au fost folosite în medicina populară pentru a promova relaxarea și a ameliora simptomele de anxietate, iar unele studii par să susțină aceste afirmații.

Un studiu pe șoareci a constatat că extractele din mugurii de Tilia tomentosa, un fel de tei, aveau proprietăți sedative puternice.

2. Ceaiul de tei ajută la combaterea inflamatiei

Inflamația cronică poate contribui la dezvoltarea multor afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2 și cancerul.

Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea inflamației, scăzând potențial riscul de îmbolnăvire. Flavonoidele sunt un tip de antioxidant în florile de Tilia, în timp ce tilirozidul, quercetina și kaempferolul sunt asociate în mod specific cu mugurii de tei .

Tilirosidul este un antioxidant puternic care acționează prin eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi pot provoca daune oxidative, care pot duce la inflamație.

Kaemferolul poate combate, de asemenea, inflamația. În plus, unele studii arată că poate oferi proprietăți de combatere a cancerului.

Deoarece cantitatea acestor antioxidanți poate varia în funcție de marcă și amestecul de ceai, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cât de mult ceai de tei ar trebui să bei pentru a reduce inflamația.

3. Ceaiul de tei reduce durerile usoare

Durerile cronice afecteaza milioane de oameni din intreaga lume in fiecare zi. Dar unii dintre antioxidantii ceaiului de tei pot usua durerea conform studiilor stiintifice recente.

Cantitatea de quercetina sau de flavonoide (antioxidanti) din ceaiul de tei difera foarte mult in functie de brandul de ceai si de proportiile utilizate in amestec de muguri, frunze si scoarta de tei.

Ca urmare, este dificil sa cunosti ce cantitate de antioxidanti actioneaza impotriva durerilor dintr-o singura ceasca de ceai.

4. Ceaiul de tei poate avea efecte diuretice

Scoarta arborelui de tei a fost asociata cu efectele diuretice si diaforetice.

Multa lume confunda efectul diuretic cu efectul laxativelor.

Un diuretic este o substanta care incurajeaza organismul in producerea unei cantitati mai mari de lichid. Un diaforetic este o substanta folosita pentru reducerea febrei prin incurajarea transpiratiei.

Astfel, ceaiul de tei a fost folosit in medicina populara pentru a stimula transpiratia si tusea productiva in cazul persoanelor care se confruntau cu o raceala sau gripa virala.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Ceaiul de tei este asociat cu scaderea tensiunii arteriale

Unii compusi ai teiului, cum ar fi tilirosidele, rutosidele si acidul clorogenic, sunt considerate a fi benefice pentru reducerea tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, acest efect nu este inca pe deplin inteles si necesita investigatii stiintifice suplimentare.

Atentie! Ceaiul de tei nu trebuie folosit niciodata ca substitut pentru medicamentele de inima indicate de medicul specialist.

6. Ceaiul de tei calmeaza tractul digestiv

Asemenea oricarui ceai de plante fierbinte si ceaiul de tei ofera hidratarea necesara organismului.

In medicina populara, ceaiul de tei era utilizat pentru a reduce disconfortul gastric. De aceea, astazi se considera ca teiul calmeaza tractul digestiv, ajutand alimentele procesate sa se miste prin intestine.

7. Ceaiul de tei este usor de adaugat in dieta ta de zi cu zi

Avand in vedere ca ceaiul de tei promoveaza relaxarea, ajutand implicit la un somn mai odihnitor, poate fi o idee buna sa consumi o ceasca de ceai de tei inainte de culcare.

Ceaiul de tei poate fi consumat atat fierbinte, cat si la temperatura camerei sau rece pentru o racorire sanatoasa in zilele de vara.

Precautii ale consumului de tei

Plantele sunt consumate in scop medicinal de foarte multa vreme, dar nu trebuie sa uitam ca ele pot contine compusi care pot declansa efecte secundare sau care pot interactiona cu alte plante, medicamente sau suplimente alimentare.

Acesta este motivul pentru care consumul de plante medicinale se realizeaza cu grija si cu recomandare medicala, mai ales daca plantele respective se folosesc pe perioade mai indelungate.

Teiul este considerat o planta sigura, dar asta nu inseamna ca daca este consumat perioade prea lungi sau intr-o doza prea mare, nu poate avea efecte negative asupra sanatatii .

Sunt si situatii in care teiul nu este recomandat sau se recomanda cu precautii:

  • In pediatrie: nu exista cercetari medicale care sa analizeze utilizarea teiului in tratarea copiilor. In aceasta situatie, nu este indicat consumul de tei in cazul copiilor sub 18 ani, fara recomandarea clara a medicului.
  • In cazul persoanelor alergice: au fost semnalate cazuri de urticarie (dermatita de contact) la persoanele care sunt alergice la tei.
  • In cazul pacientilor diagnosticati cu boli cardiovasculare: utilizarea frecventa a teiului poate afecta inima.
  • Gravidele sau femeile care alapteaza ar trebui sa intrebe medicul inainte de a consuma tei.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

4 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

4 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

5 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

5 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

6 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic