Sari la conținut

Temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în locuințe în sezonul rece

Sursă foto: Energy.com

Care este temperatura ideală a locuinței? Pentru a reduce costurile, este tentant să folosiți mai puțin încălzirea sau să o setați la o temperatură mai scăzută. Și, deși oprirea termostatului poate economisi la facturile de energie, este, de asemenea, important să cunoașteți temperatura ideală pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi nou-născuții și cei mai în vârstă.

Ce spun experții?

Energy Saving Trust recomandă să vă încălziți casa la 18 până la 21 de grade Celsius în timpul iernii. Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că 18 grade este temperatura ideală pentru oamenii sănătoși și bine îmbrăcați. Ambele surse sunt de acord că aceasta este și temperatura ideală pentru dormit.

În practică, ar trebui să vă încălziți casa în funcție de vârsta și starea de sănătate. OMS sugerează 20 de grade ca temperatură ideală pentru bătrâni, tineri sau bolnavi. Pentru adulții sănătoși, ar trebui să vă încălziți casa la o temperatură confortabilă a camerei.

Care este temperatura ideală în camera copilului?

Potrivit lullabytrust.org.uk, este vital că în camera unui nou-născut să nu fie nici prea cald, nici prea rece. Acest lucru se datorează faptului că riscul de SIDS (sindromul morții subite a sugarului) este mai mare pentru copiii care se supraîncălzesc. Ei recomandă încălzirea camerei unui nou-născut la 16 până la 20 de grade.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce temperatură este ideală pentru persoanele în vârstă?

Pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, o schimbare a temperaturii camerei poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate. De exemplu:

  • O temperatură mai mică de nouă grade are potențialul de a duce la hipotermie
  • O temperatură între nouă și douăsprezece grade sau peste 24 de grade crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord

Ghidul Age UK sugerează că persoanele în vârstă să își încălzească principalele zone de locuit la 21 de grade, în timp ce restul casei lor să asigure o temperatură de cel puțin 18 grade.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel