Sari la conținut

Tensiunile în rândul medicilor de familie escaladează: „Vă vor trata astrologii, numerologii”. Milioane de români vor fi afectați de criza din Sănătate

INQUAM PHOTOS - Sabin Cîrstoveanu
Criză în sistemul de Sănătate

Tensiunile din Sănătate escaladează. Medicii de familie din întreaga țară au în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De la 1 februarie, pacienții ar trebui să plătească pentru serviciile medicale dacă prețurile nu revin la nivelul din ultima parte a anului 2023.

Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

CNAS a calculat valoarea pentru punctul per capita la 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară la 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate la 3,3 lei. Tarife mai mici decât cele din ultimul trimestru al lui 2023.

Cosmin Alexandrescu, asistent medical de ambulator într-un interviu pentru Digi24: „Dacă se continuă cu acest val, mulți dintre colegi nu vor mai putea supraviețui ca activitate medicală. Nu vor avea altă opțiune decât să plece din țară. De dumneavoastră se vor ocupa… cei nou introduși în nomenclator: prezicătorii, numerologii, astrologii”.

medic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Scăderi greu de suportat pentru medicina de familie

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara. Aceasta a explicat și ce se întâmplă dacă nu va fi prelungit contractul cu CNAS : consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale.

„De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a precizat medicul Sandra Alexiu. Luni seară va avea loc o întâlinire a reprezentanţilor asociaţiilor medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov cu omologii lor din ţară pentru ca demersurile pe care le întreprind să fie coordonate.

La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti – Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a transmis că jumătate dintre medici au drept „primă opțiune” încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, în cazul în care nu se mențin tarifele pentru servicii medicale. Dr. Mihnea Stroe a menționat că vor urma proteste și în țară.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, se precizează într-un comunicat al medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov.

Milioane de români vor fi afectați de criza din Sănătate

Scăderea bugetului cabinetelor de medicină de familie ar avea consecințe negative pentru întregul sistem de sănătate, dar mai ales pentru pacienți – susține președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Sibiu, Mihaela Stan.

Mihaela Stan pentru Rador: „Noi acum am ieșit pentru drepturile noastre, dar indirect noi de fapt vorbim aici despre pacienții noștri, pentru că dacă medicul nu este în stare să își întrețină un cabinet, automat acel cabinet va falimenta și pacienții arondați acelui cabinet vor trebui să se descurce altfel și cu siguranță se vor descurca mai greu.

Eu vă pot spune din experiență personală că pacienții din rural suferă foarte mult. Acolo sunt probleme mari de sănătate, pentru că și bugetele sunt mai mici la oameni. Și atunci, de cele mai multe ori, accesul unui om la sănătate se face doar prin medicul de familie”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel