sâmbătă, octombrie 1, 2022

O echipă de experți numiți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a finalizat misiunea de 28 de zile în orașul chinez Wuhan în această săptămână, căutând indicii despre originile COVID-19.

Care sunt principalele scenarii?

Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor, a declarat că echipa a efectuat investigații științifice în patru scenarii principale despre modul în care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, s-a răspândit la oameni.

Te-ar mai interesa: Lipsa luminii naturale poate duce la dezvoltarea u...

Un prim scenariu, o singură persoană a fost expusă la SARS-CoV-2 prin contact direct cu specia gazdă, liliacul potcoavă. Virusul ar fi putut circula la oameni pentru o vreme înainte de a-și face progresul în Wuhan, foarte populat.

Al doilea scenariu, considerat cel mai probabil, implică transmiterea către oameni printr-o specie intermediară încă necunoscută. Liang Wannian, expert al Comisiei Naționale de Sănătate din China, a declarat că pangolinele sunt potențiali candidați, dar alte animale – inclusiv nurca și chiar pisicile – pot fi, de asemenea, rezervoare.

O a treia posibilitate este ca COVID-19 să provină în primul sau al doilea scenariu și apoi să fie transmis prin intermediul produselor din lanțul rece. Experții chinezi au atribuit mai târziu grupurile COVID-19 alimentelor congelate importate și au crescut posibilitatea ca acesta să fi provocat și focarul de la Wuhan.

Te-ar mai interesa: Cum afectează sărutul sănătatea: Efecte mai mari l...

Scenariul final este că SARS-CoV-2 a fost scurs de la Institutul de Virologie Wuhan, despre care se știe că a studiat coronavirusurile captive. Ben Embarek a exclus această posibilitate și a spus că nu va mai face obiectul unor cercetări suplimentare. Accidentele se întâmplă, a spus el, dar a fost „foarte puțin probabil” în acest caz.

Când a început focarul?

Experții au spus că, deși este puțin probabil să existe focare pe scară largă în Wuhan sau în alte părți din China înainte de decembrie 2019, aceștia nu exclud că circula în alte regiuni.

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

O încrucișare directă de la lilieci sau de la o specie intermediară ar sugera că transmiterea către Wuhan ar fi putut fi facilitată de rețelele de comerț cu animale sălbatice.

Marion Koopmans, un alt membru al echipei de experți, a declarat că viața sălbatică aflată în vânzare pe piața fructelor de mare Huanan ar putea fi urmărită în regiuni care conțin habitate de lilieci cunoscute că adăpostesc virusuri strâns legate de SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: Unitate medicală închisă din lipsă de curent. Comu...

O astfel de regiune este provincia sud-vestică chineză Yunnan, dar echipa ia în considerare și faptul că prima transmisie umană a avut loc peste graniță în Laos sau Vietnam.

Ce rol a jucat piața din Huanan?

Deși piața de fructe de mare Huanan din Wuhan a fost legată de primele clustere de cazuri, încrucișarea inițială de la animale la oameni nu a avut loc acolo.

Liang a spus că nu există încă suficiente dovezi pentru a determina modul în care virusul a intrat în Huanan, dar că era clar că circula și în altă parte și în Wuhan în același timp.

Te-ar mai interesa: Studiu: Demența, una dintre afecțiunile cauzate de...

Scenariul cel mai probabil este că cineva a transportat SARS-CoV-2 pe piață, dar Ben Embarek a sugerat, de asemenea, că ar fi putut fi introdus printr-un „produs”, inclusiv animale sălbatice înghețate cunoscute ca fiind susceptibile la virus.

Constatările făcute de OMS modifică opiniile din jurul originilor COVID?

China și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că orice investigație va fi „politizată” și a declarat că va coopera doar dacă este clar că nu ar fi de așteptat să poarte vina pentru pandemie.

Prin excluderea scurgerii de laborator și acceptarea faptului că COVID-19 ar fi putut proveni în afara Chinei, echipa OMS nu a trecut niciuna dintre limitele Beijingului. China ar fi, de asemenea, încurajată de faptul că echipa OMS are în vedere teoria lanțului rece. Dar este puțin probabil ca concluziile să-i satisfacă pe cei care cred că China este vinovată și a acoperit dovezile.

Ce alte cercetări viitoare sunt necesare?

Ben Embarek a declarat că China trebuie acum să găsească dovezi care ar putea dovedi că coronavirusul circula mult mai devreme decât decembrie 2019. El a spus că eșantioanele băncilor de sânge ar fi un loc bun pentru a începe.

Comunitățile de lilieci din apropiere de Wuhan au fost excluse ca sursă și trebuie făcute mai multe lucruri pentru a curăța peșterile din alte regiuni pentru a vedea dacă se poate găsi o potrivire mai apropiată de SARS-CoV-2.

Animalele aflate la vânzare pe piața Huanan trebuie, de asemenea, să fie examinate în continuare, iar rolul jucat de produsele din lanțul de frig, în general, necesită și mai multe cercetări, a spus Ben Embarek, conform Reuters.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private