duminică, septembrie 26, 2021

Pe lângă curățarea și reîmprospătarea organismului, „Terapia Aslan” mai are un efect extraordinar pentru pacienți. Este o „armă” eficientă în lupta împotriva depresiei

Carmen Anghel

Terapia Aslan are şi un efect de contracarare a depresiei, dar mai redus decât efectele terapeutice ale antidepresivelor moderne. Avantajul este că „medicamentul” poate fi folosit pe termen lung, spre deosebire de antidepresivele celelalte, utilizate acum în mod frecvent, pentru efect imediat, care sunt foarte puternice, dar care, pe termen lung, pot genera o serie de reacţii nedorite. Gerovitalul poate fi utilizat o perioadă îndelungată, la persoanele în vârstă care sunt mai susceptibile a prezenta reacții adverse la medicația clasică, dar numai în formele ușoare de depresie. Depresia este mult mai frecventă la vârstnici, decât este de obicei recunoscută, deoarece adesea «se somatizează» – adică persoanele în vârstă nu relatează simptome legate de depresie, ci afirmă că prezintă o serie de manifestări care ar sugera afecţiuni precum: dureri articulare,
cefalee, ameţeli – fără a avea de fapt un substrat organic. În acest context, este utilă folosirea medicamentului în scop profilactic şi în fazele incipiente, mai ales datorită profilului foarte bun de reacţii adverse, fiind utilizabil perioade lungi. Depresia nu este o afecţiune independentă. Ea este implicată în apariţia multor boli. S-a constatat că pacienții care au depresie dezvoltă demență mai frecvent și mai repede decât pacienții fără depresie. De asemenea, bolnavii cu depresie dezvoltă infarct miocardic acut mai repede și mai frecvent, decât cei fără depresie.
Depresia este o afecţiune cu implicaţii asupra întregului organism. Înţelegem, astfel, importanţa terapiei din timp, a profilaxiei cu Gerovital, pentru a preveni instalarea depresiei şi a trata formele incipiente. Şi mai are un efect foarte important: scade colesterolul total precum si colesterolul așanumit «rău» (LDL-colesterolul). După anii 2000 s-au efectuat o serie de studii pe procaină, care arată că are efect de reducere a nivelului de colesterol şi, în plus, nu are efectele adverse ale medicamentelor utilizate în mod obişnuit pentru acest scop. Medicamentele folosite uzual pentru normalizarea valorilor colesterolului pot afecta structura sau funcţia hepatică sau pot genera distrugeri ale muşchilor scheletici. Efectul Gerovitalului în ceea ce priveşte scăderea valorilor colesterolului nu este atât de puternic precum cel al medicamentelor clasice, de aceea trebuie aleasă cu atenţie indicaţia terapeutică”, ne recomandă profesorul Prada.
Investigații și tratamente
Ce tratamente li se aplică pacienţilor atunci când sunt internaţi la Institut? „Când vorbim despre persoanele în vârstă, adesea ne referim la ele ca fiind pacienţi sau paciente, deoarece nu există persoane perfect sănătoase la vârste înaintate. În plus, frecvent, persoanele în vârstă prezintă un cumul de afecţiuni, mai ales de tip cronic, degenerativ, şi suferă intermitent acutizări ale lor. De aceea, tratamentele care se aplică pacienților în cadrul Institutului Național de Gerontologice  și Geriatrie «Ana Aslan», atât în sistem de internare cu paturi, cât și în sistem ambulator la Ambulatoriul de specialitate al Institutului din Strada Spătarului nr.15, este complex și adaptat fiecărei situații în parte.
În afara tratamentelor adresate afecţiunilor constatate la evaluarea geriatrică multidimensională şi interdisciplinară, se aplică Terapia Aslan,
strict individualizată. Apoi, pacienţilor li se aplică un complex de proceduri, iniţial investigaţii de laborator şi imagistice, ulterior tratamente medicamentoase şi proceduri de reabilitare medicală (fizioterapie, masaj etc), atunci când este cazul.”
Cum se administrează Gerovitalul?
„Gerovitalul se poate administra atât sub formă injectabilă, fiole de 5 ml, cât și sub formă de drajeuri. Trebuie să arătăm că injecţiile nu provoacă dureri, deoarece procaina conținută de Gerovital are și efect anestezic local. Din acest motiv, injecţiile sunt uşor acceptate de pacienţi.”
Un tratament în spital durează două săptămâni. După externare se mai ia
Gerovital? „Aşa cum arătam anterior, este nevoie de un tratament de lungă durată pentru a observa efectele terapeutice. De aceea, doar cura efectuată în cursul celor două săptămâni de internare la Institut nu este suficientă. În general, se recomandă continuarea tratamentului și după externare, conform schemelor adaptate individual”, concluzionează specialistul.

Un stil de viață sănătos
Pentru a beneficia de reîntinerire sau pentru a preveni o îmbătrânire prematură a organismului ce trebuie să facă o persoană? „În cadrul consultației geriatrice complexe, pacientul este evaluat medical și geriatric, o evaluare multidimensională și interdisciplinară. Doamna profesor Aslan recomanda începerea terapiei, cu scop profilactic, în jurul vârstei de 40 de ani, înainte ca radicalii liberi să-și exercite efectele negative. După evaluarea clinico-biologică și a factorilor de risc pentru apariția bolilor cronice degenerative, se efectuează testarea la terapie. Nu este o schemă unică pentru toți pacienții. Pentru că, așa cum se consideră în mod classic, «nu există boli, ci bolnavi», schema terapeutică este individualizată.
Există un tratament de tip profilactic, aplicabil la o mare parte dintre pacienți, dar schemele curative sunt strict individualizate. Este necesar un
consult geriatric, un consult acordat de medicii noștri de la Institut, pentru a putea prescrie o anumită schemă de tratament”, ne spune dr. Gabriel Prada.
Pe lângă acest tratament este absolut necesar să se urmeze anumite principii de alimentație sănătoasă, un stil de viață sănătos.

Ultimele stiri