Sari la conținut

Terapia în AVC. Prof. dr. Dafin Mureşanu: „Dacă l-ai luat din timp, poți să mai faci ceva”

Sute de neurologi din toata lumea s-au reunit la Tașkent, la cea de-a 18-a ediţie a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii Pacienţilor cu AVC, pentru a prezenta şi supune dezbaterilor cele mai recente descoperiri din aria tratării şi neuro-reabilitării pacienţilor care au trecut printr-un accident vascular cerebral.

În fiecare an, milioane de oameni se confruntă cu AVC-uri, iar mulţi dintre aceştia pierd lupta cu această afecţiune. Mulţi rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă, acesta fiind si motivul pentru care cele mai importante organizaţii medicale ale lumii derulează programe globale sub conceptul de neuro-reabilitare.

„Dezvoltarea şi creearea unei noi societăţi naţionale este foarte importantă şi, aşa cum am organizat un miting în România în luna aprilie pentru tot ceea ce înseamnă grupuri şi societăţi în formare din Europa de Est, am organizat acum pentru Asia Centrală”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte EFRN şi SSNN.

Unul dintre subiectele discutate a fost disfagia, o dificultate cu care se confruntă pacienţii post-AVC. „Disfagia nu este un lucru ușor, nu este ușor să nu pot să bei apă, să nu pot să mănânci, să nu pot să înghiți, e teribil. Și atunci, programul nostru se referă la aducerea subiectului pe focusul mental și pe focusul educațional. E foarte important ca în fiecare centru care gestionează accidente vasculare cerebrale să se poată desfășura activitate de screening de tipul ăsta și să existe management-ul corect, până la urmă, a disfagiei, dacă există și asta evită mult, evită foarte multe complicații”, a mai explicat profesorul Dafin Mureşanu.

Un alt element fundamental care a fost atins în cadrul acestei întâlniri a fost tulburarea cognitivă, pentru că și aici ai nevoie de un screening și o atenție foarte mare.

„Să vezi cine începe să aibă probleme cognitive și trebuie să-l iei din timp. Dacă l-ai luat, poți să mai faci ceva. Dacă lași să alunece lucrurile și când a ajuns într-un punct de vizibilă deteriorare, nu prea mai ai ce să faci. Și atunci asta va fi un alt focus pentru noi legat de tulburarea cognitivă”, a precizat dr. Dafin Mureşanu, potrivit antena3.ro.

La nivel global, se produc aproximativ 17 milioane de accidente vasculare cerebrale în fiecare an, dintre care 60% apar la persoanele cu vârsta sub 70 de ani, iar una dintre dificultățile cu care se confruntă pacienții post-AVC este aceea de înghițire a alimentelor și poartă denumirea medicală de disfagie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel