Terapia ”rece”, una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor

Traumatismele, entorsele, intinderile musculare sunt evenimente comune, care se pot intampla oricui, dar mai ales celor care practica o activitate sportiva. Terapia prin răcire sau crioterapia este o soluție sigură și eficientă pentru calmarea durerii provocate de entorse, traumatisme sportive, lovituri, întinderi musculare. Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol. Această substanță produce senzația de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea și ajută la prevenirea inflamației.

Ce este crioterapia?

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori în urma unor traumatisme. Este ușor de aplicat și, cel mai important, foarte eficientă. Iată cum acționează crioterapia. Răcirea unei leziuni scade temperatura pielii și a țesutului subcutanat. Scăderea temperaturii pielii acționează asemenea unui anestezic local. Acest efect de răcire amorțește terminațiile nervoase, încetinind transmiterea mesajului dureros către sistemul nervos central. Astfel se explică reducerea durerii, precum și a inflamației.
Efectul analgezic este maxim dacă aplicarea frigului se face imediat, în primele minute după traumatism, și durează, după caz, de la 30 de minute până la 3 ore.
Contactul pielii cu frigul are și acțiune miorelaxantă. Astfel, crioterapia determină o scădere a tonusului muscular și o relaxare a mușchilor, efecte foarte importante mai ales în cazul întinderilor musculare.

Cum apare senzația de frig?

Senzația de frig ia naștere prin stimularea receptorului TR PM8, denumit și receptorul mentolului, care este principalul element al senzației de frig. El este sensibil la variațiile termice, dar și la substanțe cu efect răcoritor cum ar fi mentolul. De aceea, aplicat pe piele, levomentolul dă senzația de frig, cu efect de analgezic și anestezic local.

Când și cum se utilizează crioterapia?

Crioterapia este o procedură recunoscută și recomandată de către medici și fizioterapeuți pentru reducerea durerii și prevenirea complicațiilor determinate de inflamația unei zone rănite. În acest scop, s-a dovedit prin studii de laborator că dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure și mai eficiente decât aplicarea clasică a compreselor cu gheață. De ce? Spre deosebire de gheață, crioterapia sub formă de spray sau de plasture poate scădea temperatura țesutului cutanat, fără a deteriora celulele. Spray-ul de crioterapie difuzează particule reci, care conferă un efect răcoritor rapid, calmând rapid durerea și inflamația. Medicii recomandă folosirea spray-ului răcoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi folosită ca metodă de tratament în primele 24-48 de ore după o accidentare, având varianta plasturilor analgezici pe bază de levomentol.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

6 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

7 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic