Sari la conținut

Terapie inovatoare care previne infecţia cu virusul gripal. Eficienţă sporită faţa de vaccinuri

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Specialiştii au reuşit să creeze un model de tratament la fel de eficient ca medicamentele antigripale disponibile în prezent pentru combaterea virusului gripal.

Este vorba de o clasă de inhibitori asemănători medicamentelor, dezvoltaţi de o echipă de cercetători de la Scripps Research şi de la Colegiul de Medicină Albert Einstein. Acest nou tip de terapie blochează virusul gripal să pătrundă în celulele respiratorii ale organismului.

Descoperirile, publicate recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS, reprezintă un important pas înainte în dezvoltarea unui medicament care poate preveni infecţia cu gripă.

„Încercăm să ţintim primul stadiu al infecţiei cu gripă, deoarece ar fi mai bine să prevenim infecţia încă de la început, dar aceste molecule ar putea fi folosite şi pentru a inhiba răspândirea virusului şi după ce o persoană este infectată”, a declarat autorul corespondent Ian Wilson, profesor de biologie structurală la Scripps Research, într-un comunicat al Institutului, citat de News.ro.

Eficienţă sporită faţa de vaccinuri

Inhibitorii vor trebui să fie optimizaţi şi testaţi în continuare înainte de a putea fi evaluaţi ca antivirale la om, dar cercetătorii spun că aceste molecule au, în cele din urmă, potenţialul de a ajuta la prevenirea şi tratarea infecţiilor cu gripă sezonieră. Şi, spre deosebire de vaccinuri, inhibitorii probabil nu ar trebui să fie actualizaţi anual.

În acest studiu, echipa a urmărit să optimizeze structura chimică a F0045(S) pentru a proiecta molecule cu proprietăţi mai bune asemănătoare cu cele ale unui medicament şi cu o capacitate de legare mai specifică la virus.

Deoarece inhibitorii dezvoltaţi în cadrul acestui studiu vizează doar tulpinile H1N1 de gripă, cercetătorii lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unor inhibitori echivalenţi asemănători unui medicament pentru a viza alte tulpini de gripă, cum ar fi H3N2 şi H5N1.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel