vineri, aprilie 16, 2021

O chimioterapie combinată cu o terapie focalizată, după o intervenție chirurgicală, pot reduce riscul reapariției unui anumit tip de cancer la sân, susține un studiu clinic.

Femeile cu tumori de sân de

dimensiuni mici, dar agresive (tip HER-2 pozitiv), nu au beneficiat până în prezent de un tratament care viza o proteină despre care se știe că favorizează multiplicarea celulelor canceroase. Tratamentul se aplica de obicei pacientelor a căror tumoră proliferase și care erau tratate doar prin chimioterapie intensivă, cu efecte secundare semnificative.

“Femeile cu o mică tumoare la sân de tip HER-2 pozitiv, fără semne de metastaze, au un risc scăzut, dar nu nesemnificativ, de reapariție și de răspândire a cancerului după o operație urmată de chimioterapie”, explică medicul Eric

Winer, de la Institutul de cercetare a cancerului Dana-Farber din Boston (Massachusetts), autor principal al unui studiu publicat în revista medicală New England Journal of Medicine.

“Studiul demonstrează că o combinație între o chimioterapie de mică intensitate și administrarea de anticorpi Herceptin (pentru a bloca multiplicarea celulelor canceroase) este o abordare benefică pentru acest grup de femei”, a adăugat el.

Cercetarea a fost realizată pe un număr de 406 de paciente, cu tumori de tip HER2-pozitiv, ale căror dimensiuni nu depășeau 3 centimetri. După îndepărtarea tumorii

canceroase, femeile au fost tratate timp de 12 săptămâni cu combinația de chimioterapie și terapie focalizată (Herceptin), urmată de o terapie de nouă luni doar cu Herceptin.

La trei ani de la încheierea acestui tratament combinat, 98,7% dintre participante se aflau încă în viață, iar cancerul nu reapăruse, au indicat cercetătorii.

Potrivit studiilor anterioare, rata de supraviețuire, fără o recurență a cancerului, a pacientelor cu același tip de tumoră fără metastaze, tratate doar prin chimioterapie, varia de la 77,1% la 86,4%.

Ultimele stiri

Parteneri