sâmbătă, iulie 24, 2021

Te supără durerea de spate? Te dor mușchii și sunt rigizi din cauza prea multor exerciții fizice? Îți dorești să faci mișcare, dar te simți anchilozat? Aceste probleme pot fi ușor rezolvate prin aplicarea

locală a căldurii. De ce să apelăm la medicamente cu efecte secundare precum analgezicele orale, când avem la îndemână o metodă sigură, care acționează exact la locul durerii? Iar pentru a profita de efectele binefăcătoare ale căldurii, nu mai suntem nevoiți să apelăm la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispoziție metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele încălzitoare.

Cum acționează căldura?

Căldura acționează benefic asupra țesuturilor moi: mușchi, tendoane, ligamente. În cazul unei leziuni la nivelul acestora, semnalele dureroase

sunt transmise către creier. Când este aplicată căldura la locul durerii, sunt stimulați receptorii de la nivelul pielii, iar către creier se transmite semnalul de cald. Astfel durerea este redusă. În plus, la nivel local, căldura provoacă vasodilatație, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive:

  1. îmbunătățește circulația sangvină,
  2. asigură transportul oxigenului și nutrienților către zona vătămată, grăbind vindecarea,
  3. favorizează starea de bine și relaxarea musculaturii.

Căldura ajută de asemenea la creșterea elasticității

țesuturilor, astfel încât mușchii, tendoanele și ligamentele să se întindă mai ușor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentărilor în cursul activităților sportive.

Când este indicată termoterapia?

Terapia prin căldură, realizată cu ajutorul unei creme încălzitoare, permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menținerea unei posturi vicioase. Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxație, fibromiozită, lombosciatică,

dureri reumatice.
Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exercițiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate și prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mișcare, crește metabolismul celular, ceea ce ajută mușchii să funcționeze mai bine. Crema încălzitoare poate fi aplicată și după eforturi fizice susținute – pentru reducerea durerii și regenerarea țesuturilor.
În cazul unei accidentări, imediat după aceea și în primele 72 de ore se aplică exclusiv produse

de răcire. Produsele de încălzire sunt indicate numai după 72 de ore de la accidentare, pentru a ajuta la procesul de vindecare. Recuperarea poate dura între 3 săptămâni și 18 luni, în funcție de gradul leziunii, perioadă în care este indicată utilizarea unei creme încălzitoare pentru refacerea tisulară.

Ultimele stiri

Parteneri