Sari la conținut

Teste medicale cheie pentru persoanele care au trecut de 40 de ani

Femeie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru cei de peste 50 de ani

Teste medicale cheie pentru persoanele care au trecut de 40 de ani

După âmplinirea vârstei de 40 de ani, problemele de sănătate încep să apară, iar prevenția și controlul lor sunt importante. Medicii recomandă un set de analize pentru o sănătate excelentă.

Așadar, în cazul femeilor care au âmplinit 40 de ani, testul pentru cancerul de sân este esențial.

Potrivit medicilor oncologi, toate femeile cu risc mediu ar trebui să fie testate pentru cancer de sân prin mamografii de rutină. Cu toate acestea, femeile care au antecedente de cancer de sân în familie, ar trebui să înceapă prevenția și screeningul cu 10 ani înainte de vârsta de diagnosticare a membrului familiei lor cunoscut cu cancer mamar, potrivit BestLifeonline.

În mod similar, femeile cu anumite mutații genetice care au risc sporit de cancer de sân ar trebui să discute despre screening-uri cu medicul lor. Diagnosticul precoce este crucial pentru a detecta cancerul de sân în stadiile sale incipiente, când este cel mai ușor tratabil.

Test pentru glicemie

Apoi, pe lista analizelor cheie se află testarea glicemiei. Se crede că aproximativ unul din 10 adulți trăiesc cu diabet și că una din cinci persoane cu diabet nu știe că o are.

De aceea, chiar după vârsta de 35 de ani se recomandă un test de screening pentru diabet, care poate include un test de toleranță la glucoză, un test de măsurare a glicemiei din sânge sau chiar și măsurarea glicemiei acasă. Așdar, ai peste 40 de ani și nu ai fost încă testat, acum este momentul să-ți afli glicemia.

Testarea tensiunii arteriale este esențială după 40 de ani.  Hipertensiune arterială este un factor de risc periculos pentru accident vascular cerebral și atac de cord.

Deși multe cabinete medicale de medicină de familie și de medicina muncii efectuează testarea tensiunii arteriale ca parte a rutinei, este posibil să nu fii testat în mod regulat, dacă nu ajungi prea des la medic.

Unele recomandări spun ca toți cei peste 18 ani să fie testați pentru hipertensiune arterială o dată la trei ani, iar peste 40 de ani, cei cu risc crescut de hipertensiune ar trebui să fie testați anual.

Colesterolul nu trebuie neglijat

Un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există simptome asociate cu colesterolul ridicat, ceea ce înseamnă că singura modalitate de a deveni conștienți de problemă este să fii testat.

Deși recomandările recente sunt ca și copiii și adolescenții să își verifice nivelul de colesterol, mulți oameni nu sunt supuși acestui tip de testare decât mai târziu în viață, când recomandă medicul pe baza unor spuspiciuni.

Dacă ai peste 40 de ani și nu ești conștient de nivelul de colesterol, acum este momentul potrivit pentru screening. Adulții sănătoși ar trebui să-și testeze colesterolul la fiecare patru ani, iar cele cu boli de inimă, diabet sau cu antecedente de colesterol ridicat în familie ar trebui să-și întrebe medicul despre testarea mai frecventă.

Colonoscopia, un instrument important folosit pentru depistarea cancerului de colon. Această analiză permite medicului dumneavoastră să caute polipi care cauzează cancer sau alte anomalii la nivelul colonului. În timp ce persoanele cu risc mediu de cancer de colon pot începe screening-urile la vârsta de 45 de ani, cei cu antecedente familiale de acest tip de cancer ar trebui să înceapă să facă colonoscopii la 40 sau cu 10 ani înainte de vârsta de diagnosticare a membrului familiei lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel