Categories: Ştiri sănătate

Avem nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a controla pandemia. Testele rapide, extrem de importante

Testele rapide pentru Covid pot fi folosite ca metodă de screening a întregii populații. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă care să diferențieze testele screening de testarea pentru stabilirea diagnosticului. Testele screening ar trebui să cuprindă și populația asimptomatică cu obiectivul de a controla pandemia, potrivit Rockefeller Foundation. 

În cazul stabilirii diagnosticului clinic, testarea vizează persoanele care au simptome. Astăzi, cele mai bune dintre aceste teste sunt extrem de precise (98%). Acestea se efectuează mai ales în laborator și poate dura două zile sau mai mult până la primirea rezultatelor. Pacienții simptomatici ar trebui să se autoizoleze până când au rezultatele testului, astfel încât să prevină răspândirea infecției.

Strategii de screening asimptomatic

Pentru a reduce cel mai bine transmisia, testele de screening trebuie să fie mai degrabă rapide decât precise.

O frecvență mai mare de testare, presupune creșterea accesibilității testelor, o testare mai simplă și o reducere a costurilor.

În cazul virusurilor cum este SAR-CoV-2, viteza de raportare a rezultatelor s-a dovedit a fi mai eficientă decât acuratețea crescută, pentru a reduce răspândirea, chiar dacă ambele caracteristici sunt importante.

Pentru Covid-19, primele două zile înainte și după apariția simptomelor au contagiozitatea cea mai ridicată. Pacienții nu se autoizolează, de obicei, decât dacă simptomele devin severe. Durează aproximativ 3-5 zile până la sosirea rezultatelor testelor PCR, adică după ce trece perioada de maximă contagiozitate.

Testarea în masă a populației cu teste rapid ar fi o soluție pentru a descoperi eventuale cazuri asimptomatice sau înainte de declanșarea simptomelor, pentru a le izola în timp util.

Tipuri de teste Covid

Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.

  • test rapid Antigen pentru detectare virus prin recoltarea unei secreții nazale.
  • test rapid IGG/IGM pentru detectare anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge.
  • test molecular PCR, cu colectarea unei probe faringo-nazale și cu rezultate în 48 de ore.

Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%. Cost: aproximativ 40 lei.

Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia  se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute. Preț: aproximativ 30 lei.

Teste PCR se pot realiza doar la clinici specializate. Testarea presupune riscul deplasării la clinică. Aceste teste sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testării poate ajungela pacient chiar și în 2-3 zile. Acuratețea testului este foarte mare. Există însă posibilitatea de apariție a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Cost: 200-400 lei.

În momentul de față, există în lume, în dezvoltare mai mult de 1400 de teste rapide bazate pe detecția de antigen și de anticorpi.

Ținând cont de evoluția pandemiei, a fost, în sfârșit, organizată o procedură de achiziție guvernamentala, derulata prin Oficiul National de Achizitii Centralizate (ONAC), prin care s-au achizitionat 3.000.000 de teste rapide, care pot detecta prezenta virusului care duve la boala Covid-19.

Bineînțeles, cum se întâmplă la noi, lipsa de transparență și nemulțumirea unora deranjați că au pierdut compețiția, posibil pe bună dreptate,  a dus la apariția unui scandal în care este implicată și media, așa cum scrie luju.ro în articolul ”MAFIA COVID SE TAVALESTE IN CHINURI” și în articolul publicat de doctorulzilei.ro în articolul ”Achiziția de teste rapide antigen, provoacă un nou scandal media. Furtună într-un pahar cu apă?

 

Recent Posts

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

14 minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

43 de minute ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

o oră ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

2 ore ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

3 ore ago

Citeste si: