Sari la conținut

Achiziția de teste rapide antigen, provoacă un nou scandal media. Furtună într-un pahar cu apă?

teste rapide pentru COVID-19

Achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 provoacă un nou scandal după ce Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat câștigătorii selecție de ofertă care are drept scop achiziționare a 3 milioane de astfel teste rapide.

 

De ce este necesară achiziția de teste antigen?

Potrivit caietului de sarcini, achiziția de urgență s-a făcut „ținând cont de faptul că ne confruntăm cu o situație excepțională cauzată de o transmitere comunitară extinsă, creșterea numărului de zone de tip focar prin prisma imposibilității desfășurării anchetelor epidemiologice riguroase și depășirea capacitații de spitalizare în secțiile ATI din unele județe, ajungând la un nivel maxim, în data de 26 noiembrie 2020, respectiv 1.226 pacienți internați pe secțiile ATI, deoarece capacitatea sistemului sanitar la nivel național depășește 70%,  iar  la nivel regional și local, punctual în anumite județe, este foarte aproape  de capacitatea maximă existând intervale în care aceasta este chiar depășită, fiind necesar transferul pacienților între unitățile spitalicești ale altor județe, având în vedere că situația excepțională obligă autoritățile publice să își  adapteze  de urgență răspunsul la nevoile actuale ale sistemului sanitar public și să asigure de îndată suportul logistic adecvat, în regim de urgență este absolut  necesară  pentru a preveni un impact negativ major asupra sistemului sanitar”.

 

Ce a solicitat ONAC prin caietul de sarcini privind achiziția de teste rapide antigen

Conform caietului de sarcini, ofertanții trebuiau să îndeplinească mai multe criterii precum, preț, caracteristici tehnice – Sensibilitate > 90% și  Specificitate >97%, test tip casetă ambalat individual -, termen de valabilitate: 1 an începând de la data livrării, timpul de livrare.

Din sursele noastre, punctajul a fost făcut având la bază pretul și timpul mediu de livrare a cantității solicitate sau ofertate. Totodată, ONAC ar fi făcut o prospecție de piață solicitând producătorilor de teste rapide antigen să informeze care sunt distribuitorii acreditați pentru România, astfel fiind selectate companiile care au fost invitate.

 

Companiile câștigătoare a procedurii de achiziție de teste rapide antigen

In urma analizei ofertelor finale au fost selectate cinci companii, a căror produse respectă caracteristicile tehnice. Acestea au obținut punctaje diferite în funcție de ofertele depuse. Cea mai bine clasată este HDL Union SRL, care urmează a livra cantitatea de 400.000 teste, urmată de MCM EVA SRL care va livra restul de cantitate.

Conform legislației toate produsele ofertate trebuie să fie autorizate la Agenției Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, formularele necesare și procedurile fiind publicate pe site-ul instituției.

Conform unui articol publicat de capital.ro, se pare că există o mare bătălie pe piața testării anti-Covid 19, iar aici trebuie văzut exact cine are interes să blocheze utilizarea testelor rapide prin declanșarea unor scandaluri de presă. Care este miza întreabă retoric publicația Capital? Posibilele răspunsuri le puteți găsi în articolul: ” Testele rapide versus teste PCR. O bătălie murdară pentru sute de milioane de euro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel