Sari la conținut

Testul Babeș-Papanicolau. Când este recomandat? Îl pot face și virginele?

Efectuat de către multe femei ca parte a controlului anual testul Babeș Papanicolau ajută la depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Testul Papanicolau este o procedură nedureroasă, simplă, care produce un disconfort minor.

Secreţia vaginală normală conţine celule eliminate de la nivelul colului uterin şi al uterului. Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog sau de către o asistentă medicală, cu ajutorul unei periuţe special concepute. Celulele sunt întinse pe o lamă de sticlă şi trimise la laborator, unde sunt examinate la microscop, pentru a se decela eventuale modificări.

Testul Babeș Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente şi, de asemenea, permite depistarea unor stări precanceroase.

Este o metodă foarte sensibilă, cu rezultate fals negative sub 10%, scăpând sceeningului numai acele forme incipiente de cancer care nu descuamează încă celule maligne.

Când este recomandat?

Se recomandă efectuarea examenului citologic Babeș Papanicolau anual, bianual sau la anumite intervale de timp indicate- 3 ani, 5 ani de la vârsta de 18 ani până la 65 de ani. După 3 examinări citologice consecutive anuale normale, examinările se pot efectua la un interval de 2-3 ani pentru femeile între 18-49 ani; femeilor peste 50 de ani li se recomandă testarea la cca 5 ani. Pentru femeile peste 65 de ani nu mai necesară continuarea screeningului dacă ultimile 2 testări Babeș Papanicolau au avut un rezultat normal.

Testul Babeș Papanicolau și virginitatea

Testul Babeș – Papanicolau poate fi parte a controlului gincecologic sau analiza de sine stătătoare. Controlul ginecologic este recomandat imediat după începerea vieții sexuale. Testul Babes – Papanicolau este recomandat mai ales pentru detectarea schimbărilor apărute în zona colului uterin ca urmare a infecției cu Human Papilloma Virus – dar asta înseamnă că femeia a început viața sexuală.

Himenul. Nu există himen „standard”, el este diferit de la femeie la femeie. Poate avea forme și grosimi diferite, iar orificiile (pentru eliminarea menstrei) sunt de dimensiuni diferite, de la dimensiunea ce permite introducerea unuia sau chiar două degete, la cele septate (o gaură despărțită de o membrană) sau cribriforme (mai multe găuri de dimensiuni mici) și până la cazuri în care nu există orificiu. Sau există și cazuri (foarte rare în care, la naștere, himenul este aproape în totalitate absent.

Medicii specialiști nu au reușit încă să stabilească importanța și rolul himenului, din punct de vedere medical. Importanța și rolul himenului sunt (până acum) numai în conștiința colectivă a societății, ca o dovadă a castității. Totuși, ținând cont de importanța pe care unele femei o dau integrității himenului, și de aspectele de etică, orice fel de examen medical sau test care ar putea să ducă la ruperea himenului este recomandat numai de către medicul care știe cu siguranță dacă este sau nu cazul examenului sau testului respectiv. Rezultatul examenului sau testului trebuie să fie cât se poate de important (decisiv) în stabilirea stării de sănătate, pentru a justifica o posibilă rupere a himenului. Fiindcă efectuarea unui test Babeș – Papanicolau poate avea ca rezultat secundar ruperea himenului, medicul specialist va da dovadă de cât se poate de multa reținere în a recomanda acest test.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel