duminică, octombrie 24, 2021

Analiza citologică studiază caracterul morfologic și funcțional al celulelor, iar testul Babeș Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize. Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie

cu supraspecializare în infertilitate, a povestit pentru Doctorul Zilei tot ce este necesar să știm despre această analiză care poate salva viața unei femei.  

Testul trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea activității sexuale. Dacă nu există niciun fel de probleme, recomandarea este ca acest test să se efectueze anual. Dacă sunt probleme care trebuie urmărite, testul trebuie făcut la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme. Testul identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă

în acest stadiu.

Este o analiză care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultimii ani. Tot cu ajutorul testului Babeș Papanicolau se identifică infecțiile genitale,  fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Cum te pregătești de Papanicolau

Testul nu este o analiză complicată pentru femeie, pregătirea de dinaintea acesteia este însă importantă, pentru ca de ea ține acuratețea rezultatului. De aceea, este nevoie ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate orice fel de spălaturi intravaginale, contactul

sexual, precum și orice fel de medicație administrată local. Este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruației. Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sângerare.

Cum se face testul Papanicolau

Nu este o analiză care pesupune o metodă dureroasă, poate fi însă inconfortabilă pentru cele care îl efectuează. Însă nici un tip de disconfort nu ar trebui să fie o scuză pentru neefectuarea testului timp îndelungat. Cu cât femeia este mai relaxată, cu atât mai rapid și mai puțin inconforatabil

este testul. Rar, dacă există o inflamație la nivelul colului uterin, este posibil să apară o ușoară sângerare imediat după recoltare. Pentru orice alt tip de durere care apare după recoltarea testului, trebuie anunțat medicul specialist.

Testul Papanicolau se poate analiza un mediu lichid sau în mediul convențional, prima variantă fiind și cea mai nouă, cea mai acurată și, de aceea, preferată de medici pentru rezultate.

Pentru pacientă nu prezintă niciun fel de diferență aceste două tipuri de recoltare. Metoda convențională presupune ca o dată recolată proba, ea sa fie așezată imediat pe

lamă și fixată, în timp ce recoltarea în mediu lichid înseamnă că proba este introdusă într-un flacon care conține o substanță specială și apoi trimisă la laborator pentru analiză, fără niciun risc de deteriorare a probei.

Rezultate Papanicolau

În general, rezultatul unui test Babeș Papanicolau poate fi:

  • Normal
  • Inflamator – este prezentă o ușoară inflamație la nivelul colului uterin, ce este cauzată cel mai probabil de o infecție.
  • Prezente anomalii: celule anormale, care pot semnifica prezenta unor celule pre-canceroase.

Ce înseamnă ASCUS

ASCUS – modificări ale celulelor epiteliului scuamos. În peste 50 % din cazuri este prezentă o infecție cu HPV (Human Papilloma Virus) cu risc înalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun, iar recomandarea medicului poate consta fie în repetarea testului după 4-6 luni, fie examinarea mai atentă a cervixului, cu ajutorul colposcopiei. Un test HPV poate fi, de asemenea, recomandat în acest caz.

Ce înseamnă L- SIL

L- SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babeș-Papanicolau la 6 – 9 luni și colposcopie în cazul în care L-SIL apare și după repetarea la maximum 9 luni.

Ce înseamnă H-SIL

H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasă de grad înalt) – modificari ale epiteliului scuamos situate în 2/3 superioară a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Recomandarea în acest caz este de colposcopie și biopsie și examen histopatologic.

Ce înseamnă AGC

AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesită chiuretaj de endocol și examen histopatologic.

Asa cum se vede și dintr-o posibilă interpretare a analizelor, nu orice test care nu iese bine înseamnă cancer de col uterin. El poate însă să trimită pacienta la analize mai amănunțite, scopul fiind de a avea un diagnostic corect, pentru a putea institui tratamentul potrivit. Pe de alta parte, simptomele cancerului de col uterin sunt uneori inexistente de aceea este bine că există această analiza complet nedureroasă care poate oferi prime indicii în cazul acestei patologii. Reține! Și femeia care se află la menopauză trebuie să își facă testul, cel puțin până când medicul curant nu îi recomandă altceva. În plus, testul este recomandat chiar și în cazul vaccinării anti-HPV.

Ultimele stiri