Sari la conținut

Testul care poate diagnostica boala Parkinson cu 10 ani înainte de apariția simptomelor de tremor și rigiditate

boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Testul care diagnostichează boala Parkinson. Capacitatea noastră de a mirosi de obicei este uitată, când vine vorba de cele cinci simțuri ale noastre. Asta în cazul în care nu intrăm în contact cu ceva deosebit de neplăcut.

Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că acest sentiment subapreciat, sau mai degrabă o afectare a acestuia, ar putea fi folosit pentru a ajuta la identificarea bolii Parkinson la pacienții cu până la 10 ani înainte de apariția simptomelor, cum ar fi tremurul și rigiditatea.

Testul care poate diagnostica boala Parkinson cu 10 ani înainte

Într-un studiu, publicat în Neurology, cercetătorii au spus că au conceput un test care ar putea ajuta la măsurarea simțului mirosului cuiva, care ar putea duce apoi la un diagnostic și un tratament mai devreme. În teste, ei au descoperit că legătura dintre mirosul slab și boala Parkinson era, de asemenea, mai mare la bărbați, deși nu știu de ce.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă a creierului fără tratament, despre care oamenii de știință nu sunt siguri ce o cauzează, potrivit Fundației Naționale pentru Parkinson.

„Studiile anterioare au arătat predicția bolii Parkinson la aproximativ patru până la cinci ani după efectuarea testului de miros. Studiul nostru arată că acest test ar putea fi capabil să informeze riscul mult mai devreme”, a declarat autorul studiului Honglei Chen. 

Pentru cercetare, echipa a analizat 2.462 de persoane cu o vârstă medie de 75 de ani care au făcut un test de zgârietură și adulmecare, unde li s-a cerut să identifice mirosurile comune precum lămâie, benzină, ceapă și scorțișoară, a raportat Healthline.

Voluntarii au fost apoi urmăriți în medie 10 ani. Pe parcursul deceniului, persoanele care au avut rezultate slabe la testul mirosului au avut mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson decât cei cu un simț al mirosului bun sau mediu. Această corelație părea să fie cea mai puternică pentru bărbații albi în comparație cu bărbații de culoare.

Aceste rezultate au rămas chiar și după ce echipa a luat în considerare alți factori care pot crește riscul, cum ar fi fumatul, consumul de cafea și antecedentele de răni grave la cap.

Simptomele bolii Parkinson

Deși nu există un remediu pentru boală, există o serie de tratamente care minimizează simptomele, dintre care cele mai frecvente includ:

  • tremurări ale mâinilor, brațelor, picioarelor, feței și maxilarului;
  • rigiditate la brațe, picioare sau corp;
  • mișcarea încetinită;
  • echilibru și coordonare slabe.

De asemenea, nu există nici un test de laborator pentru a diagnostica afecțiunea și, de obicei, medicii nu o depistează până când apar simptomele. Cu toate acestea, acest lucru poate fi la câțiva ani după ce boala a început deja să provoace leziuni neurologice, ceea ce poate îngreuna tratamentul, a raportat Medline Plus.

Echipa a subliniat că nu toți cei care au obținut un scor scăzut la testul de miros au continuat să dezvolte boala. Cu toate acestea, cifrele au fost suficient de puternice pentru a sugera că corelația s-a datorat mai mult decât întâmplării, iar cercetătorii ar dori să exploreze în continuare ce ar putea cauza această legătură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel