joi, februarie 25, 2021

Oamenii de ştiinţă britanici au creat un test laser care este capabil să estimeze numărul de ani pe care orice persoană îi mai are de trăit.

Acest test non-invaziv analizează felul în care organismul se “deteriorează” odată cu înaintarea în vârstă.

Cercetătorii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie au creat un dispozitiv de forma unei brăţări care analizează celulele sangvine prin intermediul pielii. Aceste celule minuscule endoteliale reprezintă un indicator-cheie pentru sănătatea oricărei persoane.

Inventatorii dispozitivului spun că, graţie invenţiei lor, pot să stabilească persoanele care îmbătrânesc mai repede decât ar fi normal şi pot să identifice în acelaşi timp cazurile de cancer şi demenţă.

Cercetătorii britanici spun: “Tot ce se petrece în sistemul cardiovascular, dacă veţi avea un accident vascular cerebral sau un infarct, debutează cu o disfuncţie la nivelul endoteliului”.

Aneta Stefanovska, coordonatoarea proiectului, a declarat: “Acest test va fi disponibil destul de repede pentru toată lumea, pentru a fi folosit acasă. Sper că el îi va încuraja pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor”.

Aneta Stefanovska a brevetat deja acest dispozitiv împreună cu cercetătorul Peter McClintock, care a declarat: “Ne-ar plăcea ca aceste teste să ajungă în cabinetele medicilor generalişti. Ar fi un instrument extrem de preţios pentru medici”.

Profesorul britanic a spus că este esenţial ca testul să fie utilizat cu mult discernământ, adăugând: “Dacă observaţi că îmbătrâniţi prea repede, aţi putea să vă amelioraţi stilul de viaţă şi să adoptaţi obiceiuri alimentare şi sportive sănătoase, evitând o atitudine fatalistă”.

 

Ultimele stiri

Parteneri