marți, august 9, 2022

Osteoporoza este o problemă de sănătate care slăbește oasele, făcându-le fragile și mai susceptibile de a se rupe. Se dezvoltă lent de-a lungul mai multor ani și este adesea diagnosticată doar atunci când o cădere sau un impact brusc provoacă ruperea unui os (fractură).

Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt:

  • încheietura mâinii rupte
  • șold rupt
  • oase ale coloanei vertebrale rupte (vertebre)

Cu toate acestea, rupturile se pot întâmpla și în alte oase, cum ar fi în braț sau pelvis. Uneori, tusea sau strănutul pot provoca o coastă ruptă sau prăbușirea parțială a unuia dintre oasele coloanei vertebrale.

Te-ar mai interesa: Fructe și legume cu pesticide: Lista celor mai per...

Osteoporoza nu este de obicei dureroasă până când un os este rupt, dar oasele rupte ale coloanei vertebrale sunt o cauză frecventă a durerii pe termen lung.

Deși un os rupt este adesea primul semn al osteoporozei, unele persoane în vârstă dezvoltă postura caracteristică aplecată. Se întâmplă atunci când oasele coloanei vertebrale s-au rupt, ceea ce face dificilă susținerea greutății corpului.

Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente pentru întărirea oaselor.

Reumatologul Oana Olteanu ne explică în cele ce urmează ce test se poate efectua de către pacienți pentru a afla dacă se confruntă cu osteoporoză, dar și simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic.

Te-ar mai interesa: Atenție la pastele de dinți! Unele conțin compuși ...

Cine sunt persoanele cele mai predispuse spre osteoporoză și care sunt primele semne?

„Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, datorită hormonilor estrogenici.

Se spune că primele simptome apar de cele mai multe ori după o fractură. Înainte e cam greu să ne dăm seama.

Osteoporoză

Nu doare sau nu prezintă simptome decât în momentul în care apare o fractură, cel mai frecvent la nivelul coloanei, dar poate să apară și la nivelul pumnului, humerusului și așa mai departe, acestea fiind cele mai afectate.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în lumea cinematografiei. O actriță le...

Încep durerile la nivelul coloanei, cifoză, scăderea în înălțime din cauza fracturilor sau tasărilor vertebrale”, a explicat medicul Oana Olteanu într-un interviu la Antena3.

Testul care te ajută să aflii dacă ai osteoporoză

„Pacienții se prezintă la medic și li se face testul de osteoporoză. Testul de osteometrie, care practic pune diagnosticul de ostoporoză.

Deci, durerea este primul semn care îi duce pe pacient la doctor.

În general, femeilor aflate în post-menopauze li se recomandă un teste de osteodensitometrie, chiar și în lipsa simptomelor, dar cu siguranță pot exista și alte cauze de dureri de spate.

Te-ar mai interesa: Vlad Ciurea ne învață cum să blocăm gândurile nega...

Acest test de osteodensimetrie măsoară practic densitatea osoasă a masei osoase și în felul acesta, se determină în funcție de anumiți parametri, dacă avem sau nu ostoporoză”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private