joi, septembrie 23, 2021

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Diabetul zaharat tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacție autoimună mediată de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa și America de Nord. Majoritatea pacienților prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deși poate să apară la orice vârstă). Sensibilitatea la insulină este normală mai ales în stadiile incipiente.

Diabetul zaharat tip 2

Prediabetul este faza incipienta a diabetului, care prezinta o parte din simptomele bolii in sine. Este faza in care se mai poate face ceva pentru a se evita evolutia la boala.

Testul celor 5 degete

  • Ridicati 1 deget daca sunteti barbat, nici unul daca sunteti femeie
  • Ridicati 3 degete daca aveti 60+ ani, 2 degete daca aveti 50+ ani, 1 deget daca aveti 40+ ani, nici unul daca aveti mai putin de 40 de ani
  • Ridicati 1 deget daca NU faceti suficient sport, nici unul daca faceti
  • Ridicati 1 deget daca cineva din familie are diabet, nici unul daca nu exista cazuri de diabet in familie
  • Ridicati 1 deget daca aveti hipertensiune arteriala, nici unul daca nu aveti
  • Ridicati 3 degete daca sunteti obezi, 2 degete daca sunteti supraponderali, 1 daca sunteti putin peste intervalul normal de greutate, nici unul daca aveti o greutate normala

Daca la sfarsitul acestui test, ati ridicat 5 sau mai multe degete, exista o sansa foarte buna sa aveti prediabet. Acest tip de diagnostic este bazat pe cercetarile stiintifice ale factorilor de risc ai diabetului. Desi nu e 100% precis, cercetatorii considera ca este o modalitate buna de a estima riscul de diabet.

Ultimele stiri