joi, iunie 1, 2023

Cât de sănătoși sunt plămânii tăi. Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie vă poate fi de ajutor. E mai eficient și mai simplu de făcut decât radiografia, spun medicii. 

Tusea cu expectoraţii care se manifestă în special dimineaţa sau cea care durează mai mult de şase săptămâni, respiraţia şuierătoarea sau senzaţia de sufocare care apare în timpul somnului sunt semne care ar trebui să vă îndemne să faceţi o spirometrie, testul care evaluează sănătatea plămânilor. Şi oboseala „din nimic” poate fi un semn că plămânii au nevoie de îngrijire.

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

Mai eficientă decât radiografia

Mulţi fumători care au probleme de respiraţie aleg ca primă soluţie de investigaţie testele radiologice, însă specialiştii avertizează că spirometria este mult mai utilă.

„Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante. În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: Planul alimentar pentru slăbire gar...

Cât de sănătoși sunt plămânii tăi

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

Te-ar mai interesa: Simptome de accident vascular cerebral. Nu ignora ...

De regulă, testul de spirometrie se face în cabinetele de pneumologie şi nu costă nimic dacă aduceţi un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private