Sari la conținut

Testul de sânge care depistează peste 50 de tipuri de cancer

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Septembrie, luna conștientizării cancerului de sânge

Rezultatele studiilor NHS ale biopsiei lichide arată că testul Galleri are potențialul de a detecta cancerul la persoanele cu simptome

Un test de sânge pentru mai mult de 50 de forme de cancer ar putea ajuta la accelerarea diagnosticării și la accelerarea tratamentului pentru pacienți, sugerează un studiu.

Rezultatele studiului NHS ale biopsiei lichide, publicate la cea mai mare conferință de cancer din lume din SUA, sugerează că testul de sânge Galleri are potențialul de a detecta și de a exclude cancerul la persoanele cu simptome, potrivit The Guardian.

Testul detectează fragmente minuscule de ADN tumoral în fluxul sanguin. Acesta alertează medicii dacă a fost detectat un semnal de cancer și prezice unde din organism ar fi putut proveni acel semnal.

Citeste si:

Experții au salutat rezultatele studiului, dar au spus că vor fi necesare mai multe cercetări înainte ca testul, realizat de compania californiană Grail, să poată fi implementat în sistemele de sănătate.

Studiul Symplify, condus de Universitatea din Oxford, a implicat 5.461 de persoane din Anglia și Țara Galilor, care au fost trimiși la spital de către medicul de familie cu suspiciune de cancer. Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

Testul a dezvăluit corect două treimi din cazurile de cancer în rândul celor din studiu. În 85% dintre aceste cazuri pozitive, a fost, de asemenea, capabil să identifice locul inițial al cancerului. A fost mai precisă la pacienții mai în vârstă și la cei cu cancere mai avansate, conform rezultatelor studiului.

Mark Middleton, profesor de medicină experimentală a cancerului la Oxford, care a condus studiul, a spus că testul are „potențialul de a identifica persoanele care urmează să-și consulte medicul de familie, care în prezent nu sunt trimise de urgență pentru a investiga cancerul… dar care au nevoie de testare”.

De asemenea, testul de sânge ar putea accelera diagnosticul „acolo unde nu este sigur care cale de diagnosticare rapidă este cea corectă”, a mai spus Middleton.

„Cel mai important beneficiu al acestui test de sânge este potențialul de a diagnostica cancerele mai devreme; al doilea și al treilea au potențialul de a ajuta la atingerea țintelor de cancer (și, prin urmare, la reducerea timpului de așteptare a pacienților) prin reducerea numărului total de teste necesare pentru diagnosticarea cancerelor.”

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a cerut prudență, dar a adăugat: „Acesta este un studiu important care arată că ne îndreptăm către o eră în care testele de sânge pentru cancer, alături de alte teste ale pacienților simptomatici, ar putea avea un impact într-adevăr asupra unui diagnostic precoce și îmbunătățirea semnificativă a rezultatului clinic.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.