Sari la conținut

Testul lumânării te ajută să afli cât de sănătoși ai plămânii. Mergi rapid la doctor dacă nu îl treci

Testul lumânării este unul cât se poate de simplu și vă ajută să vedeți dacă aveți plămânii sănătoși. Tot ce trebuie să facceți e să aprindeți o lumânare şi încercaţi apoi să o stingeţi de la o distanţă de un metru.

Dacă reuşiţi să o stingeţi, totul este în regulă. În caz contrar, este bine să vă prezentaţi la un cabinet şi să vă măsuraţi capacitatea pulmonară. Un test care se folosește în cabinetul medicului, pentru măsurarea capacității pulmonare este spirometria.

Testul se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru și evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

Citeste si:

Funcția pulmonară scade odată cu vârsta

Chiar dacă te simțin bine, e indicat să îți testezi funcția pulmonară, cel puțin de două ori pe an. Dacă nu fumezi este excelent, însă dacă ai acest viciu, dar îți dorești, în schimb să ai plămâni sănătoși, va trebui să renunți la el.

„Este bine să știi că, odată cu înaintarea în vârstă, scade și funcția pulmonară”, spune pneumologul Nicolae Galie.

Medicii avertizează că fumatul accelerează scăderea funcţiei pulmonare şi este principala cauză de apariţie a problemelor la nivelul plămânilor. Așa că va trebui să alegi între pasiunea ta nocivă și sănătatea plămânilor tăi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.