Sari la conținut

Testul simplu care îți spune cât de mult vei avea de trăit

Pentru adulții mai în vârstă, capacitatea de a se echilibra pentru scurt timp pe un picior poate prezice cât vor trăi.

Persoanele care nu au reușit la un test de echilibru de 10 secunde de a sta pe un picior aveau șanse de aproape două ori mai mari să moară în următorii 10 ani, potrivit unui raport publicat  în British Journal of Sports Medicine.

Spre deosebire de fitness, aerobică, flexibilitate și forță musculară, echilibrul tinde să fie păstrat până în a șasea decadă a vieții, după care scade brusc, au observat cercetătorii brazilieni.

Nu se știe încă de ce o pierdere a echilibrului poate prezice riscul de deces, a spus autorul principal al studiului, dr. Claudio Gil Soares de Araújo, medic sportiv și director de cercetare și educație la Clinica de Medicină a Exercițiului-CLINIMEX din Rio de Janeiro.

Echilibrul slab și fitnessul musculo-scheletic pot fi legate de fragilitatea la adulții în vârstă, a menționat Araújo.

„Persoanele în vârstă care cad prezintă un risc foarte mare de fracturi majore și alte complicații asociate”, a scris Araújo. „Acest lucru poate juca un rol în creșterea riscului de mortalitate.”

Verificarea echilibrului pe un picior, chiar și pentru acele câteva secunde, poate fi o modalitate valoroasă de a determina riscul cuiva de a cădea. Un raport din 2019 a constatat că numărul deceselor din cauza căderilor pentru persoanele cu vârsta de 75 de ani sau mai mult a fost în creștere în S.U.A.

 

„Amintiți-vă că trebuie să rămânem în mod regulat într-o postură cu un singur picior, să coborâm dintr-o mașină, să urcăm sau să coborâm o treaptă sau o scară și așa mai departe”, a spus Araújo.

Araújo și colegii săi au cercetat anterior legătura dintre capacitatea de mișcare și longevitate. Un studiu din 2016 a constatat că capacitatea oamenilor de a sta pe podea și apoi de a se ridica fără a-și folosi mâinile sau genunchii pentru sprijin ar putea prezice riscul de deces în următorii șase ani.

Cum prezice echilibrul longevitatea?

Pentru a explora dacă un test de echilibru ar putea dezvălui o perspectivă asupra riscului unei persoane de deces din orice cauză în următorul deceniu, Araújo și echipa sa au reexaminat datele din studiul de cohortă CLINIMEX Exercise din 1994, care a evaluat asocierile dintre condiția fizică, factorii de risc cardiovascular și riscul de a dezvolta o sănătate precară și de a muri.

Pentru noul raport, cercetătorii s-au concentrat pe 1.702 de participanți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani – vârsta medie 61 de ani – la primul lor control de studiu, când au fost colectate greutatea, mărimea taliei și măsurile de grăsime corporală. Cercetătorii au inclus în analiza lor doar oameni care puteau merge constant.

La primul control, participanții au fost rugați să stea pe un picior timp de 10 secunde fără să se țină de nimic pentru a se susține.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.