Testul simplu de 10 secunde care îți dezvăluie cât vei trăi. Cum poți să-ți îmbunătățești șansele

Testul simplu de 10 secunde care îți dezvăluie cât vei trăi. Oamenii de știință au sugerat că lupta pentru echilibru ar putea fi un semn al pierderii musculare, lăsând persoanele în vârstă cu un risc crescut de cădere.

Astfel, oamenii care nu pot sta pe un picior timp de 10 secunde au mai multe șanse să moară în următorul deceniu decât semenii lor, sugerează un studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine în 2022.

Testul simplu de 10 secunde care îți dezvăluie cât vei trăi

Cercetătorii le-au cerut participanților să îndeplinească sarcina simplă, care a implicat să țină un picior în spatele lor și să aibă brațele de lângă.

Cei care nu au putut să mențină poziția timp de cel puțin 10 secunde au avut 84% mai multe șanse de a muri în timpul studiului, comparativ cu cei care au putut.

Se estimează că 684.000 de oameni mor din cauza căderilor în fiecare an în întreaga lume, iar mulți alții suferă de complicații care în cele din urmă duc la moarte.

„Studiul nostru indică faptul că incapacitatea de a finaliza o poziție cu un singur picior (OLS) de 10 secunde la participanții de vârstă mijlocie și mai în vârstă este legată de un nivel superior. risc de mortalitate de orice cauză și, în consecință, la o speranță de viață mai scurtă”, a declarat Autorul studiului, dr. Claudio Gil Araujo, de la CLINIMEX din Rio de Janeiro, Brazilia.

El și echipa sa au studiat 1.702 bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani. Dintre aceștia, 348 nu au reușit să stea într-un picior timp de 10 secunde – mai ales cei peste 70 de ani și cei care erau supraponderali sau aveau diabet.

Cercetătorii au urmărit apoi fiecare persoană pentru o medie de șapte ani între 2008 și 2020.

  • În total, 123 de persoane au murit, cu 4,6% dintre decese în grupul care au putut sta în echilibru și 17,5% care nu au putut.

Căderile, a doua cauză principală a deceselor cauzate de răni accidentale la nivel mondial

Chiar și luând în considerare vârsta, sexul, IMC, obezitatea și alte condiții de sănătate, mortalitatea a fost încă mult mai mare în a doua cohortă. Bolile de inimă și cancerul au fost cele mai frecvente cauze de deces, urmate de problemele respiratorii și Covid.

„Îmbătrânirea este asociată cu o scădere progresivă a aptitudinii fizice și reduceri sau deteriorări ale componentelor fitnessului aerobi și non-aerobi, inclusiv forța musculară, puterea, flexibilitatea, echilibrul și compoziția corpului.

Este, de asemenea, bine stabilit că combinația dintre obezitatea sarcopenică și pierderea flexibilității și echilibrului sunt dăunătoare pentru sănătatea generală, plasând adulții în vârstă cu fragilitate mai predispuși la căderi și alte consecințe medicale adverse grave.

Într-adevăr, căderile sunt a doua cauză principală a deceselor cauzate de răni accidentale la nivel mondial.

Spre deosebire de fitnessul aerobic, echilibrul forței musculare și flexibilității tinde să fie păstrat în mod rezonabil până în a șasea decadă a vieții, când, comparativ, începe să se diminueze rapid.

Cu toate acestea, evaluarea echilibrului nu este inclusă în mod obișnuit în examinarea clinică a persoanelor de vârstă mijlocie și a persoanelor în vârstă”, a explicat dr. Araujo.

Autorii speră că acest test „remarcabil de sigur” va fi introdus ca parte a controalelor de sănătate și pentru a ajuta la prezicerea supraviețuirii unui pacient.

„Deși se știe că nivelurile bune de echilibru sunt relevante pentru multe activități din viața de zi cu zi, există dovezi considerabile că pierderea echilibrului este, de asemenea, dăunătoare sănătății. și că unele intervenții de exerciții pot îmbunătăți echilibrul”, a spus dr. Araujo, potrivit The Sun.

Cum să-ți îmbunătățești echilibrul

Încă nu se știe exact ce influență ar putea avea antrenamentul de echilibru asupra șanselor tale de moarte prematură, dar există câteva exerciții aprobate de experți pe care le poți încerca să îți reducă șansele:

  • Fă un pas înapoi de 15 ori pe fiecare picior
  • Stai nemișcat cu ochii închiși timp de 10 secunde
  • Exersează să stai drept, pe un picior, cât de mult poți timp de câteva minute în fiecare zi
  • Mergi la plimbare
  • Încearcă yoga, acasă sau într-un studio

„Îmbunătățirea echilibrului cuiva și reducerea riscului de cădere poate reduce riscul de internare la spital și operații majore, cum ar fi protecția șoldului. Începeți doar cu ceea ce puteți face.

Chiar dacă este vorba de doar câteva minute de antrenament pe zi, va avea mai mult efect decât să nu faceți nimic”, a declarat Victoria Anderson, fiziolog de exerciții clinice și director al Longevity Health and Fitness, Londra, pentru Sun Health:

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

57 de minute ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

o oră ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

2 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

2 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

3 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra