sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

Varsta din buletin nu este neaparat si varsta fiziologica. Aceasta difera la foarte multi oameni de cea biologica din cauza stilului de viata nesanatos. Exista insa pasi simpli prin care poti sa intineresti fizic, reducand cativa ani de pe trupul si chipul tau.

 

  1. Scapa de cateva kilograme

Kilogramele in plus cresc riscul de aparitie a diabetului, a cancerului si a bolilor de inima, obezitatea scazand speranta de viata cu 12 ani, dupa cum se arata intr-o analiza a revistei de specilitatea “Obesity”. Persoanele supraponderale sau obeze isi pot mari speranta de viata daca dau jos kilogramele in plus. Cu cat se apropie mai mult de greutatea normala pentru inaltimea lor, cu atat scad mai multi ani din varsta fiziologica.

 

  1. De evitat alcool

Consumul regula, fie ca e vorba de un singur pahar de alcool pe zi, fie ca e vorba de mai multe pahare in weekend, dauneaza organelor, scade imunitatea si creste riscul aparitiei mai multor forme de cancer.

 

  1. Mai putin stres

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori australieni a demonstrat ca stresul aparut pe fond profesional si indelungat afecteaza ADN-ul celulelor noastre, scurtand telomerii/telocitele, acele terminatii ale cromozomilor care ne indica cat avem de trait. Cu cat sunt mai lungi, cu atat traim mai mult, cu cat sunt mai scurti, cu atat traim mai putin. Mai mult, stresul este fondul numeroaselor probleme de sanatate cu care se confrunta omul moder, motiv pentru care reducerea lui este esentiala pentru sanatatea fizica, dar mai ales psihica a fiecaruia.

 

  1. Continua sa inveti

Doar pentru ca ai terminat studiile nu inseamna ca trebuie sa incetezi sa inveti. O cercetare publicata in revista de specialitate “Health Affairs” arata ca invatarea continua a ceva nou (un hobby, o limba, orice) creste speranta de viata. De altfel, este dovedit statistic ca persoanele cu un nivel de educatie mai ridic nu doar ca castiga mai multi bani, dar au si o speranta de viata mai ridicata decat cei cu studii putine.

 

  1. Relationarea

Relationeaza cu oamenii fata in fata, nu online. Un studiul realizat la Universitatea Oxford a demonstrat ca persoana casatorite prezinta mai putin riscul de aparitie a bolilor de inima, comparativ cu cei necasatoriti. Totodata, un studiu realizat in Australia a aratat ca persoanele care au prieteni apropiati si mentin legatura constant cu ei traiesc cu 22% mai mult decat oamenii singuri.

 

Citeste continuarea pe Lyla.ro