Ți-e frică de dentist? Acum problemele stomatologice se pot rezolva fără durere și zgomot. Freza, înlocuită cu laserul

Românii cu frică de dentist își pot rezolva afecțiunile stomatologice mult mai ușor și eficient, cu ajutorul laserului, o tehnologie dentară de ultimă generație. Lipsa durerii, o precizie mai mare, dar și reducerea considerabilă a sângerării reprezintă principalele avantaje ale noii tehnologii. Cei mai mari „fani” ai acestui aparat sunt copiii, cărora le este teamă inclusiv de zgomotul frezei dentare. În plus, diferența de preț față de o intervenție clasică este nesemnificativă.

Te-ar mai interesa: Riscul unei DIETE nesănătoase. Poate duce la moart...

dentist

Aproximativ jumătate dintre români merg doar o dată pe an la stomatolog, iar 12% dintre aceștia nu merg deloc la dentist, deși recunosc că au o igienă dentară deficitară, arată un studiu realizat de IRES. În plus, ne numărăm printre codașii Europei la capitolul îngrijire dentară. Printre motivele  invocate de aceștia se numără și teama de dentist.  Puțini știu însă că majoritatea intervențiilor dentare, de la tratamente de albire și carii, până la paradontoze, implanturi, extracții și alte intervenții chirurgicale, se pot realiza, în prezent, cu ajutorul laserului, o tehnologie cu avantaje multiple.

Te-ar mai interesa: Rune 4 – 10 iulie. Mihai Voropchievici: O su...

Medicii spun chiar că freza dentară ar putea fi istorie, în următorii ani, fiind înlocuită cu laserul. Prelucrarea dintelui cu noua tehnologie este mult mai curată și mai non-invazivă. „În chirurgia părților moi, avantajele folosirii laserului derivă din reducerea semnificativă a sângerării și precizia maximă a intervenției, iar la țesuturile dure dentare, avantajul principal este reducerea importantă a durerii. Este o metodă de tratament excelentă pentru copii, care se tem de dentist”, explică Dr. Mircea Stăpânoiu, medic stomatolog în cadrul clinicii Biodent Professional.

Te-ar mai interesa: Oamenii puternici sunt incomozi. Lidia Fecioru spu...

Tratamentul de albire, cel mai cerut

Cum funcționează însă tehnologia laser? În functie de parametrii specifici (lungime de undă, putere, frecvența impulsurilor), undele laser provoacă microexplozii la nivelul moleculelor de apă, reușind să perforeze structura dentară țintită și totodată să amorțească zona, pentru ca pacientul să nu resimtă durere.

Tehnologia de ultimă generație Waterlase, prezentă în clinica Biodent Professional de câțiva ani, poate fi folosită în detartraj, curățare carii, implanturi, tratament pe canal și alte intervenții complexe. Laserul dioda Epic este folosit cu precădere în tratamentele cosmetice de albire, în tratamentul sindromului dureros, în intervenții chirurgicale restrânse asupra gingiei si țesuturilor moi bucale.

Te-ar mai interesa: Este postul INTERMITENT o metodă de slăbit? Răspun...

„Laserul este cel mai frecvent cerut și utilizat în proceduri de cosmetica dentară (albirea dinților), în tratamentul sindromului dureros, în afecțiuni parodontale. Dar albirea dentară este una dintre cele mai frecvente întrebuințări. Rezultatele în timp sunt determinate mai ales de obiceiurile alimentare – consumul de alimente puternic colorante (cafea, ceai negru, sfeclă roșie, cola etc.), dar și de fumat”, adaugă medicul stomatolog Mircea Stăpânoiu.

Te-ar mai interesa: Colesterolul marit: Cresterea se poate preveni?...

Laserul este folosit și în implantologia dentară, atât în procesul de preparare a a osului receptor, a țesuturilor moi, cât și în tratamentul de dinaintea implantului.

Pacientul, protejat cu ajutorul unor ochelari speciali

Nu există reacții adverse cunsocute pentru procedurile dentare cu laser și nici categorii vulnerabile cărora le sunt contraindicate. În timpul procedurii, pacientul este protejat în zona ochilor,  cu ochelari speciali, la fel ca în cazul oricărei alte proceduri care implică laserul, la fel și personalul medical. În plus, laserul este prevăzut cu vârfuri de unică folosință, ceea ce se traduce prin risc de infecții zero.

Diferențele de cost față de procedurile obișnuite sunt nesemnificative, cu 10-15% mai mult decât procedura „clasică”.