Sari la conținut

Ţii dietă şi nu reuşeşti să slăbeşti? Iată cele mai frecvente cauze

Porţia de mâncare pe care o consumaţi a fost înjumătăţită, programul de sport a fost intensificat, sfaturile medicului nutriţionist sunt urmate şi, cu toate acestea, cântarul nu vă arată scăderea în greutate la care visaţi? Vă prezentăm mai jos câteva posibile motive pentru care nu reuşiţi să scăpaţi de kilogramele în plus.

Problemele cu tiroida

Specialiştii americani, spun că motivele care nu permit pierderea în greutate ţin şi de tiroidă. Astfel, o glandă „leneşă” prelungeşte procesul de slăbire. Experţii endocrinologi spun că aceasta produce hormoni care reglează felul în care organismul foloseşte energia, iar un dezechilibru dă metabolismul peste cap. Potrivit statisticilor, aproape 10% dintre adulţi suferă de această afecţiune, cu precădere femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani.
Printre cele mai des întâlnite simptome ale tiroidei „leneşe”, dincolo de îngrăşarea nejustificată sau de imposibilitatea de a slăbi, se numără şi durerile apărute la încheieturi, sensibilitatea la frig, depresia şi oboseala accentuate. Dr. Jamie Kane, directorul medical al Spitalului „Park Avenue Medical Weight and Wellness”, din New York, recomandă efectuarea unor analize ale glandei tiroide înainte de a începe un regim de slăbire. În cazul în care rezultatele arată anumite dereglări, se recomandă tratarea acestei probleme.

Sindromul ovarului polichistic

De asemenea, o femeie din zece suferă de sindromul ovarian polichistic, afecţiune ce se manifestă prin producerea în exces a hormonilor masculini. Această problemă de sănătate duce la o îngrăşare inexplicabilă. Mai mult, dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare „Yale Prevention”, a declarat că sindromul ovarului polichistic este adesea asociat cu rezistenţa corpului la insulină, adică organismul are probleme de procesare a zahărului, ceea ce poate duce la stocarea grăsimii în exces, mai ales în zona taliei.

Unele alimente provoacă retenţia de apă
Intoleranţa organismului la anumite alimente îngreunează procesul de slăbire. „Aceasta este cauzată de lipsa din organism a unei enzime din tubul digestiv sau de o sensibilitate la anumiţi aditivi. Printre produsele-problemă se numără: lactatele, glutenul, ouăle, soia, porumbul şi nucile. Ele pot duce la balonare şi la reţinerea apei în corp.
Astfel, dacă observaţi în timpul regimului o creştere a masei corporale comunicaţi nutriţionistului la ce aliment corpul a dezvoltat intoleranţă, pentru a fi înlăturat”, potrivit doctorului Elizabeth W. Boham, medic generalist din Massachusetts.

Şi medicamentele pot aduce kilograme în plus

Medicamentele precum steroizii, anticoncepţionalele sau antidepresivele contribuie la luarea în greutate, în special atunci când tratamentul cu pastile nu este unul adecvat pentru organism. Potrivit specialiştilor, atunci când îngrăşarea are drept cauză medicamentaţia, dieta nu va avea prea mult succes. Aşadar, explicaţi medicului care v-a recomandat pastilele ce efecte secundare aţi observat, pentru a vă schimba tratamentul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel