Sari la conținut

Timpul poate fi aliatul cel mai important sau inamicul cel mai periculos în lupta cu cancerul

plan de combatere a cancerului
Sursă foto: PDPics/Pixabay

Un studiu realizat de ISRA Center pentru Coaliția pentru Sănătatea Femeii (2022) a dezvăluit că, în România, o pacientă diagnosticată cu cancer la sân are parte, în medie, de o întârziere de peste 276 de zile între identificarea primelor semne ale bolii și începerea tratamentului. Într-o situație în care pacienta ar putea beneficia de peste 200 de ori mai multe șanse de acces la un tratament rapid în cadrul centrelor specializate pentru sănătatea femeii.

Procesul rapid de la diagnosticarea unei suspiciuni de cancer de sân într-un cabinet medical până la stabilirea planului terapeutic durează aproximativ două săptămâni. Această abordare rapidă și eficientă asigură începerea promptă și adaptată individual a tratamentului pentru pacientele afectate.

“Centrul nostru Integrat de Diagnostic și Tratament a fost conceput încă din 2008 cu scopul de a oferi femeilor cu patologie a sânului un loc unic unde să găsească soluții complete. Aici, diagnosticul este realizat de specialiști în senologie, inclusiv prin metode imagistice precum ecografia, mamografia digitală și RMN. De asemenea, efectuăm puncții biopsice cu ghidaj ecografic pentru un diagnostic precis și rapid. Pacientele beneficiază de un tratament personalizat, evaluat în cadrul unui Tumor Board, asigurând astfel o abordare integrată și adaptată nevoilor individuale”, spune dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Fii Eroina Ta: Cancerul de Sân poate fi învins!

În cadrul campaniei „Fii Eroina Ta: Cancerul de Sân poate fi învins!”, un spital din București reiterează angajamentul său pentru sănătatea femeilor și pentru asigurarea unui traseu terapeutic eficient și complet în lupta împotriva cancerului de sân.
Importanța timpului în combaterea cancerului poate fi extrem de semnificativă, fie că acesta devine un aliat important sau un inamic periculos.

De aceea, în cadrul spitalului există o echipă bine pregătită și aparatură de ultimă generație în cadrul unui Centru Integrat de Diagnostic și Tratament. Aici se utilizează tehnici avansate în domeniul chirurgiei cancerului de sân, inclusiv chirurgia conservatoare, chirurgia oncoplastică și proceduri precum mastectomia subcutanată cu implant sincron.

“Am fost primii în România care au introdus sonoelastografia și este un succes. Ecografia modernă de sân fără elastografie este incompletă. Și tot printre primii am introdus gama detecție în ganglionii santinelă. Dar, tratamentul cancerului de sân nu se rezumă doar la chirurgie, ci include și radioterapie, chimioterapie, imunoterapie și hormonoterapie. Colaborăm strâns cu un centru de vârf în terapia oncologică, pentru a asigura accesul pacientelor noastre la cele mai moderne și eficiente tratamente”, mai spune dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Studiul privind traseul pacientului oncologic arată o realitate alarmantă! Timpul mediu între diagnosticarea inițială și efectuarea biopsiei este de 150 de zile. Apoi urmează stabilirea diagnosticului definitiv – alte 69 de zile și încă 68 de zile până la începerea tratamentului. Autoritățile prin Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului doresc să reducă acest interval la 60 de zile.

În România, cancerul de sân ocupă prima poziție în rândul cauzelor de deces prin cancer la femei și locul al doilea în populația generală, după cancerul bronhopulmonar, cu 3918 de decese (17,4%o). Globocan 2020, platforma de date statistice a OMS, estimează un număr de 12.085 cazuri noi de cancer mamar în România, cu o rată a incidenței de 65,8%o, situându-se pe primul loc în ierarhia cancerelor la sexul feminin și în ierarhia generală a cancerelor în țara noastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel