Sari la conținut

Neuropatia diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, afectând peste 60% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

Mai mult, neuropatia diabetică poate afecta fiecare porțiune a sistemului nervos, fiind rareori o cauză directă de deces, dar este un factor major de suferință pentru bolnavii de diabet.

Neuropatia periferică este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică și apare prin lezarea sistemului nervos periferic. Practic, aceasta, spun medicii, duce la scăderea sensibilității dureroase, tactile, termice și vibratorii în anumite părți ale corpului și poate să afecteze capacitatea de mișcare și forța musculară.

Principalele simptome ale neuropatiei periferice:

Amorțeli ale mâinilor, picioarelor, slăbiciune, senzații de arsură, furnicături la nivelul mâinilor și/sau picioarelor. Medicii spus că în funcție de tipul de neuropatie, pacienții pot să aibă greutăți la urcatul scărilor, pot simți greutate la ridicarea de pe scaun, manifestă o instabilitatea la mers, sau prezintă o dificultate de a-și folosi mâinile.

Grav este că neuropatia poate să afecteze și sistemele cardiovascular, gastrointestinal, vezica urinară sau aparatul sudomotor. Astfel pacientul poate să aibă și simptome precum: greutatea la înghițire, greață, vărsături, malabsorbție, tranzit intestinal încetinit – dacă are o afectarea gastrointestinală.

Dacă are o afectare cardiovasculare poate prezenta simptome precum: tahicardie, aritmii, sincope.

Dacă are o afectare a aparatului sudomotor el poate să nu suporte căldura, să prezinte transpirații abundente.

Cum se poate preveni:                                                    

Medicii diabetologi spun că absolut esențial este menținerea unui bun control al glicemiilor. Ajută însă și suplimentarea cu vitamine din grupul B. Poți lua aceste vitamine din  semințe, alune ( vitamina B 1), carne de porc, pui, vită ( vitamina B 3), ficat, pește, brânză și ouă ( vitamina B 12). Nu trebuie să uiți că aceste vitamine au un rol esențial în protejarea sistemului nervos de unele complicații. Dacă trebuie să iei suplimente trebuie să întrebi medicul nu le poți lua fără acordul lui.

Reține!

Neuropatia periferică se instalează insidios, cu pierderea treptată a sensibilității, acest proces fiind observat de pacient când este deja târziu. De aceea, este esențial să mergi constant, periodic la medic pentru detectarea precoce a bolii și pentru administrarea tratamentului adecvat.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel