duminică, septembrie 19, 2021

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, afectând peste 60% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

Mai mult, neuropatia diabetică poate afecta fiecare

porțiune a sistemului nervos, fiind rareori o cauză directă de deces, dar este un factor major de suferință pentru bolnavii de diabet.

Neuropatia periferică este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică și apare prin lezarea sistemului nervos periferic. Practic, aceasta, spun medicii, duce la scăderea sensibilității dureroase, tactile, termice și vibratorii în anumite părți ale corpului și poate să afecteze capacitatea de mișcare și forța musculară.

Principalele simptome ale neuropatiei periferice:

Amorțeli ale mâinilor, picioarelor, slăbiciune, senzații de arsură, furnicături

la nivelul mâinilor și/sau picioarelor. Medicii spus că în funcție de tipul de neuropatie, pacienții pot să aibă greutăți la urcatul scărilor, pot simți greutate la ridicarea de pe scaun, manifestă o instabilitatea la mers, sau prezintă o dificultate de a-și folosi mâinile.

Grav este că neuropatia poate să afecteze și sistemele cardiovascular, gastrointestinal, vezica urinară sau aparatul sudomotor. Astfel pacientul poate să aibă și simptome precum: greutatea la înghițire, greață, vărsături, malabsorbție, tranzit intestinal încetinit – dacă are o afectarea gastrointestinală.

Dacă are o afectare

cardiovasculare poate prezenta simptome precum: tahicardie, aritmii, sincope.

Dacă are o afectare a aparatului sudomotor el poate să nu suporte căldura, să prezinte transpirații abundente.

Cum se poate preveni:                                                    

Medicii diabetologi spun că absolut esențial este menținerea unui bun control al glicemiilor. Ajută însă și suplimentarea cu vitamine din grupul B. Poți lua aceste vitamine din  semințe, alune ( vitamina B 1), carne de porc, pui, vită ( vitamina B 3), ficat, pește, brânză și ouă ( vitamina B 12). Nu trebuie să uiți că aceste

vitamine au un rol esențial în protejarea sistemului nervos de unele complicații. Dacă trebuie să iei suplimente trebuie să întrebi medicul nu le poți lua fără acordul lui.

Reține!

Neuropatia periferică se instalează insidios, cu pierderea treptată a sensibilității, acest proces fiind observat de pacient când este deja târziu. De aceea, este esențial să mergi constant, periodic la medic pentru detectarea precoce a bolii și pentru administrarea tratamentului adecvat.

Ultimele stiri