Sari la conținut

Tinerii, cei mai afectaţi de eroziunea acidă: au dinţi îngălbeniţi şi smalţ vulnerabil. CUM se POT PROTEJA

Tinerii nu prea tin cont de protejarea danturii atunci când consumă băuturi şi alimente acide

De ce e periculoasă perioada adolescenţei pentru dantură

Medicul stomatolog Bogdan Baeder explică incidenţa mare a problemelor cu smalţul printre adolescenţi şi tineri prin faptul că ei consumă în cantităţi mari băuturi carbogazoase şi sucuri naturale, fără a lua măsuri pentru protecţia danturii. „Prezenţa, în ultimii ani, în alimentaţia curentă, de la vârste foarte fragede, a alimentelor şi, mai ales, a băuturilor cu aciditate mare – lichide carbogazoase, inclusiv apă minerală, dar şi sucurile naturale mai ales din citrice, care sunt la mare modă – duc la demineralizare din cauza contactului cu mediul acid. Pericolul cel mare îl reprezintă însă perioada adolescenţei şi a tinereţii, când consumul de produse carbogazoase este foarte mare, de obicei fără a fi însoţit de periaj sau clătirea gurii”, atenţionează medicul stomatolog. El contraindică şi folosirea paiului. „Asta pentru că în acest fel lichidele acide rămân mai mult timp în contact cu dinţii”.

Faceţi florizări periodice, nu mai folosiţi paiul

Sfaturile stomatologului pentru protejarea danturii diferă în funcţie de categoria de vârstă. „Informarea părinţilor şi a bunicilor este foarte importantă. De asemenea, recomand şi florizări repetate la medicul dentist pentru protejarea danturii celor mici şi îngrijirea dinţilor prin periere periodică”.

Alte trei recomandări esenţiale:

–     Faceţi măcar o clătire a gurii după ce aţi băut produse cu acid (dar şi după consumul de alimente acide).

–     Nu mai folosiţi paiul.

–     Încercaţi mai degrabă băuturile neacidulate.

Studiile confirmă avertizările stomatologilor

Consumul frecvent de alimente şi băuturi cu un conţinut acid poate determina eroziunea acidă, una dintre principalele cauze ale uzurii dentare, arată şi cercetările. Eroziunea acidă este ireversibilă şi numai medicul dentist poate identifica cele cinci semne incipiente ale acesteia asupra dinţilor: smalţ vulnerabil, subţiere, aspect translucid sau transparent, îngălbenire şi aspect lipsit de strălucire.

Eroziunea acidă era în general considerată o problemă a persoanelor vârstnice, pentru că se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, însă, un studiu recent (Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility: a Public Health Problem), efectuat la persoane cu vârsta între 18 şi 35 de ani, a constatat în mod surprinzător faptul că aproximativ 30% dintre persoanele din această categorie de vârstă prezintă deja semnele specifice eroziunii acide.

Dinţi vulnerabili din cauza expunerii la băuturi acidulate, fructe şi sosuri

O alimentaţie bogată în substanţe acide poate afecta dinţii mai mult decât s-ar crede. Chiar şi numai patru expuneri pe zi la substanţe acide pot constitui un risc pentru smalţul dentar. În mod surprinzător, nu numai băuturile carbogazoase şi vinul sunt implicate. Şi alimente considerate sănătoase ne expun la substanţe acide – fructe, sucuri de fructe şi chiar sosuri pentru salată.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel