miercuri, decembrie 2, 2020
Rusen Anca

Conjunctivita este o afecțiune oculară care se manifestă prin inflamarea conjunctivei. Boala nu este o amenințare pentru vedere, se vindecă destul de repede și nu lăsă urmări. De regulă, conjunctivita este întâlnită la copiii mici și poate afecta un singur ochi sau ambii ochi. Este necesar consultul oftalmologic și, uneori, medicul va prescrie un tratament local sau oral. 

Ochiul bolnav de conjunctivită se înroșește, copilul va lăcrima și se va lupta cu senzația de mâncărime locală. De asemenea, va avea și o scurgere de secreții alb-gălbui din ochi.

Conjunctivita este, de regulă, determinată de un virus sau de o infecție bacteriană. Medicii sublinază faptul că cele virale și bacteriene sunt extrem de contagioase și trebuie luate măsuri urgente. Aceste tipuri de conjunctivită sunt ușor de răspândit dacă persoana în cauză nu are o igienă bună, nu se spală pe mâini sau dacă împarte obiecte de igienă personală cu cel bolnav.

Diagnosticul conjunctivitelor este stabilit de medicul specialist oftalmolog după realizarea unor teste din  secrețiile conjunctivale prelevate de la copil. Foarte importantă este igiena stricta a ochilor în timpul tratamentului dar și ulterior pentru prevenirea altor îmbolnăviri.

Iată care sunt principalele cauze:

  • infecții virale, alergii – praf, polen, farduri, contactul cu substanțe iritante
  • infecții bacteriene
  • corp străin intraocular

De asemenea, există unii factori care pot irita ochiul. Aceștia sunt: aerul condiționat, apa mării.

Principalele tipuri de conjunctivită sunt:

  • Conjunctivite infecțioase, determinate de virusuri, fungi sau bacterii.
  • Conjunctivite alergice cauzate de un alergen.
  • Conjunctivite iritative care sunt determinate de factori chimici sau fizici.

Conjunctivitele infecțioase virale. Este o afecțiune care se întâlnește de regulă tot la copiii mici care merg în colectivitate. Este un tip de conjunctivită extrem de periculoasă prin simplul fapt că se transmite ușor. Vestea bună este că nu necesită tratament, de regulă trece foarte ușor.

Conjunctivita infecțioasă. De cele mai multe ori apare la copii. Astfel, cel mic se trezește dimineața cu ochiul aproape lipit, are secreții de culoare galbenă și prezintă un disconfort iritant pentru un copil. Cele mai frecvente bacterii care duc la apariția conjunctivitei sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae și Staphylococcus aureus. Cauza îmbolnăvirii o reprezintă igiena necorespunzătoare, superficială a copilului. Mai exact, acesta nu se spală corect pe mâini, pune mâna murdară la ochi sau atinge obiecte contaminate. De aceea, este esențial să îți înveți copilul să se spele bine și corect pe mâini. Tratamentul va consta în picături și/ sau unguente oftalmologice.

Conjunctivita alergică. Este o conjunctivită care se manifestă sezonier. Practic, copilul sau adult intră în contact cu anumiți alergeni: polen, flori, sau la anumite alimente. Tratamentul va consta în administrarea de antialergice.

Parteneri