Sari la conținut

TIPURI de medicamente ce NU trebuie niciodată combinate

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce poți face cu medicamentele expirate.

Din cuprinsul articolului

Unele combinații de medicamente pot avea efecte secundare nedorite asupra organismului, precum dereglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și afectarea diferitelor organelor. Dacă medicamentele sunt metabolizate de aceleași organe, ficatul și rinichii pot fi grav afectate.

Astfel, specialiştii avertizează că pot apărea și reacții alergice din cauza combinațiilor nefaste. De la erupții cutanate ușoare la anafilaxie severă, o afecțiune care pune viața în pericol.
Farmacistul Abbas Kanani de la Chemist Click a dezvăluit cele cinci combinații fatale de medicamente. „Combinarea medicamentelor vă poate pune sănătatea în pericol și poate crește efectele secundare sau cauza probleme de sănătate mai grave.
Uneori pot apărea simptome noi în urma interacțiunilor medicamentoase, care ar putea fi confundate cu o nouă afecțiune. Se poate întâmpla și opusul, când eficacitatea este redusă, ceea ce vă poate pune în pericol să nu aveți doza corectă pentru afecțiunea dumneavoastră”, a explicat el.

 

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Combinațiile periculoase

Medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, combinate cu anticoagulante, cum ar fi warfarina, trebuie evitate. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de sângerare atunci când sunt luate împreună cu anticoagulante. Ele afectează coagularea sângelui. Pot apărea sângerări gastrointestinale atunci când se iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

„Antibioticele pot crește concentrația de statine în sânge”, a explicat farmacistul. De altfel, eritromicina și claritromicina nu trebuie combinate cu statine. Combinația lor poate cauza leziuni musculare, cunoscut sub numele de „rabdomioliză”.

În plus, nici medicamentele pentru migrene nu trebuie luate împreună cu antidepresive. Triptanii utilizați pentru a trata migrenele acute și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei utilizați pentru a trata depresia cresc nivelul de serotonină.

Când avem prea multă serotonină în corpul nostru, suferim de sindromul „serotoninic”, ce poate cauza frisoane, diaree, rigiditate musculară, febră și convulsii. De asemenea, nici contraceptivele orale nu trebuie luate cu rifampicina.

Citeşte continuarea AICI

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel