Sari la conținut

Toată lumea face această greșeală: Cum să vă măsurați corect glicemia

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Testarea glicemiei este o parte importantă a tratamentului diabetului. Aflați când să vă testați glicemia, cum să utilizați un glucometru și tot ce trebuie să știți despre această afecțiune.

Dacă aveți diabet, testarea nivelului de zahăr din sânge poate fi o parte esențială a menținerii sănătății. Testarea glicemiei ajută multe persoane cu diabet să-și gestioneze afecțiunea și să prevină problemele de sănătate.

Există mai multe modalități de bază de a testa glicemia. Puteți utiliza un dispozitiv care vă măsoară nivelul de zahăr zi și noapte cu un senzor mic. Aceasta se numește monitorizare continuă a glicemiei (CGM). Sau vă puteți testa singur, dacă este necesar, cu un dispozitiv electronic portabil care utilizează o picătură mică de sânge. Acesta se numește glucometru.

De ce să vă testați glicemia

Testarea glicemiei oferă informații utile pentru gestionarea diabetului. Vă poate ajuta să:

– Monitorizarea efectului medicației pentru diabet asupra nivelului de zahăr din sânge.

– Ajustarea dozelor de medicamente pentru diabet, conform indicațiilor echipei dumneavoastră de tratament.

– Aflarea dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat sau scăzut. Apoi, dacă este necesar, schimbați medicamentele pentru a trata glicemia ridicată sau luați carbohidrați cu acțiune rapidă pentru a trata glicemia scăzută.

– Urmăriți progresul către obiectivele dvs. de tratament.

Când să testați glicemia?

Medicul dumneavoastră vă poate spune cât de des să vă verificați glicemia. De obicei, răspunsul depinde de tipul de diabet pe care îl aveți și de planul dumneavoastră de tratament.

Diabetul de tip 1

Furnizorul dvs. de asistență medicală poate sugera CGM sau testarea glicemiei de 4 până la 10 ori pe zi dacă aveți diabet de tip 1. Este posibil să fie necesar să testați:

Înainte de mese și gustări și, uneori, după mese.

Înainte, după și, uneori, în timpul exercițiilor fizice.

Înainte de culcare.

Uneori, noaptea.

După tratamentul pentru glicemia scăzută.

Mai des, dacă sunteți bolnav.

Mai des, dacă vă schimbați rutina zilnică.

Mai des, dacă începeți un medicament nou.

Diabetul de tip 2

Dacă luați insulină pentru a trata diabetul de tip 2, medicul dumneavoastră vă poate recomanda CGM. Sau este posibil să aveți nevoie de testarea glicemiei de mai multe ori pe zi. Numărul exact de ori depinde de tipul și cantitatea de insulină pe care o utilizați. Testarea este adesea recomandată înainte de mese și la culcare dacă luați mai mult de o doză de insulină pe zi. Este posibil să fie necesar să testați doar înainte de micul dejun și uneori înainte de cină sau la culcare dacă utilizați insulină cu acțiune intermediară sau de lungă durată.

În general, este posibil să fie nevoie să efectuați teste mai frecvent dacă:
– sunteți bolnav

– Trebuie să conduceți pe distanțe lungi.

– schimbați modul în care mâncați sau faceți exerciții fizice.

– Este posibil să nu fie necesar să vă testați glicemia în fiecare zi dacă gestionați diabetul de tip 2 cu medicamente fără insulină. În plus, este posibil să nu fie nevoie să efectuați teste zilnice dacă gestionați afecțiunea doar cu dietă și exerciții fizice.

Cum se testează glicemia

Un glucometru este utilizat pentru a măsura glicemia. Un glucometru măsoară cantitatea de zahăr dintr-o probă mică de sânge. Cel mai adesea, sângele provine din partea laterală a vârfului degetului. Sângele este apoi plasat pe o bandă de testare de unică folosință. Cu unele CGM-uri, este posibil să mai aveți nevoie de un glucometru pentru a regla zilnic dispozitivul CGM.

Urmați instrucțiunile furnizate împreună cu glucometrul dumneavoastră. În general, iată cum funcționează procesul:

Spălați-vă și uscați-vă bine mâinile. Alimentele și alte substanțe de pe mâini pot cauza o citire incorectă.

Introduceți o bandă de testare în glucometru.

Înțepați-vă vârful degetului pe partea laterală cu acul care vine cu trusa de testare. Acest ac se mai numește și lanceta.

Atingeți și țineți marginea benzii de testare de picătura de sânge.

După câteva secunde, glucometrul afișează pe ecran nivelul zahărului din sânge.

Unele glucometre pot testa sângele prelevat din altă parte a corpului, cum ar fi antebrațul sau palma. Dar aceste citiri pot să nu fie la fel de precise ca citirile de pe vârful degetelor, în special după o masă sau în timpul exercițiilor fizice. În aceste momente, nivelul zahărului din sânge se modifică mai des. Utilizarea unei părți a corpului, alta decât vârful degetelor, nu este recomandată la setarea CGM. Acest proces se mai numește și calibrare.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel