duminică, mai 28, 2023

Mesaj important pentru gravide : înainte de a se interna în spital, e bine să treacă pe la medicul de familie ca să obțină o adeverință specială. Este „detaliul” birocratic fără de care nu se pot externa

„Este important de știut și de prevenit! E un detaliu birocratic care îți poate face viața iad, atunci când naști”, scrie dr. Otilia Țigănaș, medic de familie în Hășmaș, județul Arad, pe blogul său personal. E o adeverință absolut necesară pentru gravide.

Te-ar mai interesa: DSP Constanța, anunț privind calitatea apei după c...

„La externarea din maternitate, tu mămică proaspătă plus noul născut, ca să ți se dea drumul (din spital, n.r.), ai nevoie de o adeverință de la medicul de familie cum că el preia noul născut și că membrii familiei de acasă nu-s bolnavi. Asigură-te că o ai înainte de a naște, din timp! Puțini ginecologi îți vor spune asta dinainte, la fel de puțini medici de familie, (mai ales că nu ei cer adeverința, ci spitalul). Nu-ți vor spune nici măcar spitaliștii, în cele 3-4 zile cât ești internată (și clar ai fi avut timp să te organizezi din telefoane). Nu. Îți vor spune fix în ziua externării, dimineața pe la 7, în timp ce alăptezi. Zbang!!”, explică dr. Otilia Țigănaș, pe blogul personal, între-un mesaj special pentru gravide

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar: Cu cât rămânem mai mult în trecut, în r...

Medicul atrage atenția viitorilor părinți că în lipsa acestei adeverințe vor fi puși pe drumuri, iar externarea va fi amânată!

„Și așa, neștiind, ajungi sistematic în următoarea situație: pare că totu-i ok, vrei acasă, ești cu băgăjuțul semipregătit de plecare, full de emoții, rudele te așteaptă, numai că… STOP! Nu-i atât de simplu. Trebuie adeverința aia. Și brusc, viața ta o ia razna. Bărbatul începe o fugă-n labirint, dacă vă vrea acasă. Tu încerci să rezolvi, disperat, din salon, dând telefoane. Sugarul plânge, vrea țâță. Bărbatul fuge bărbătește la MF (pe vremuri ieșea la vânat capre!) care MF poate n-are program atunci, sau poate e la 100 de km distanță de Spitalul Matern și autobusul deja a plecat. Sau, chiar de merge cu mașina la MF, află că acesta e înlocuit azi de un coleg în alt sat. Sau nu are program decât de la 14, sau… sau… sau…”, detaliază medicul de familie pe blogul personal, pentru gravide

Te-ar mai interesa: Simptome de colon iritabil? Aceasta poate fi adevă...

Doctorul Otilia Țigănaș dă chiar un exemplu recent: un proaspăt tătic care avea nevoie de adeverință și care trebuia să parcurgă 90 de kilometri dus-întors, Hășmaș-Arad, pentru a o obține. Timp în care, proaspăta mămică, aștepta cu pruncul în brațe.

„De aceea, vă scriu acuma despre această adeverință – vouă, tuturor gravidelor cititoare ale blogului meu intens citit. Pentru că, luni dimineața la ora 9, pe un frig acerb, dacă o ai din timp, ea poate fi mai valoroasă chiar decât un cărucior de fiță!”, explică dr. Otilia Țigănaș.

Te-ar mai interesa: Dr. Virgiliu Stroescu: ”Am rămas ULUIT când am afl...

(Dana Lascu)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private