Sari la conținut

TOP 10 alimente care curăţă arterele de colesterol. Topesc depozitele de grăsime şi previn formarea plăcilor de aterom!

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Colesterolul ridicat este o problemă comună de sănătate care trece adesea neobservată până când duce la probleme mai grave, cum ar fi boli de inimă sau accident vascular cerebral. Deși afectează în primul rând vasele de sânge, efectele sale se pot manifesta în moduri neașteptate, inclusiv pe piele. 

De obicei, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului în sânge) nu provoacă simptome și tocmai de aceea este important să faci analize și teste și să verifici nivelul colesterolului în mod regulat, până nu este prea târziu.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentele care ajută la curățarea arterelor de colesterol fac parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Sunt bogate în antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea nivelului de colesterol, reducând astfel riscul de formare a plăcilor de aterom. Publicația Health Site listează principalele 10 alimente:

1. Ovăz și cereale integrale

Ovăzul și cerealele integrale sunt bogate în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului. Fibrele se leagă direct de colesterol din sistemul digestiv și împiedică absorbția acestuia.

2. Pește gras

Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și heringul este bogat în acizi grași omega-3, despre care se știe că scad nivelul de trigliceride, reduc coagularea sângelui și riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

3. Nuci şi seminţe

Migdalele, nucile, semințele de in și semințele de chia sunt surse bune de grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți. Acestea pot ajuta la scăderea colesterolului LDL și la îmbunătățirea sănătății inimii.

4. Avocado

Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea colesterolului rău, LDL, și la creșterea colesterolului bun, HDL.

5. Ulei de masline

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL, asociat cu un risc  de boli de inimă.

6. Fructe de pădure

Căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt bogate în nutrienți importanți și antioxidanți precum antociane, care pot proteja pereții arterelor.

Fructe de padure
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

7. Ciocolata neagră

Cacao și ciocolata neagră conțin flavonoide care îmbunătățesc sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației. Alegeți soiuri care conțin cel puțin 70 la sută cacao.

8. Usturoi

Usturoiul este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, usturoiul poate ajuta la prevenirea formărilor plăcilor de aterom pe artere.

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

9. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi precum spanacul, varza și brocolli sunt bogate în nitrați, care s-a dovedit că scad tensiunea arterială, reduc inflamația și îmbunătățesc funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge.

10. Sfecla roşie

Sfecla roşie este bogată în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, ajutând astfel la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea tensiunii arteriale.

Atenţie la riscul de a face tromboză!

Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.

Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.  Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel