Sari la conținut

TOP 10 cele mai bune alimente pentru a-ți detoxifia rinichii și pentru a vă îmbunătăți sănătatea renală

Semne și simptome că ai probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Când vine vorba de dieta dumneavoastră, dacă nu știți că aveți probleme renale, probabil că nu vă gândiți prea mult la ce alimente sunt bune sau rele pentru rinichi. Și chiar dacă aveți o boală de rinichi sau alte probleme renale, este posibil să nu cunoașteți sau să nu urmați în fiecare zi cea mai bună dietă pentru rinichii dumneavoastră.

Cât de strict trebuie să fie planul de alimentație depinde de stadiul în care se află boala dumneavoastră de rinichi. Este important să înțelegeți ce trebuie și ce nu trebuie să mâncați pentru a vă ajuta rinichii.

Rinichii sunt organe vitale care ajută la echilibrarea fluidelor și a electroliților din corpul dumneavoastră și elimină deșeurile din sânge.

Dacă aveți o boală de rinichi, rinichii nu funcționează pe deplin. Consumul de substanțe nutritive pe care rinichii dumneavoastră au probleme în procesare, cum ar fi proteinele, sodiul, potasiul și fosforul, vă poate afecta și mai mult organele renale.

Din păcate, nerespectarea unei diete sănătoase pentru gestionarea bolii renale poate provoca și alte riscuri pentru sănătate, cum ar fi o tensiune arterială mai mare, mai multe proteine în urină, oase mai slabe și boli de inimă.

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când rinichii nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui, deșeurile și lichidul suplimentar se acumulează în organism în timp și pot cauza probleme de sănătate.

Un plan de alimentație prietenos pentru rinichi poate limita anumite minerale și lichide pe care le mâncați și le beți. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării de deșeuri și lichide care pot cauza probleme.

Deci, cum știți ce să mâncați pentru o masă prietenoasă cu rinichii?

Vom evidenția 10 dintre cele mai bune alimente pentru a vă detoxifia rinichii și pentru a îmbunătăți sănătatea renală. Vom menționa, de asemenea, cele mai rele alimente pe care ar trebui să le evitați.

10. Pește și carne

Așadar, când vine vorba de menținerea unei diete echilibrate pentru rinichi, puteți include cu siguranță puțină carne și pește. Acestea oferă proteine de înaltă calitate, care sunt importante pentru repararea și construirea țesuturilor, mai ales atunci când rinichii tăi sunt puțin afectați și trebuie să se vindece.

Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care se confruntă cu stadiile 3 și 4 ale bolii cronice de rinichi (CKD). Aceștia trebuie să consume zilnic între 60 și 80 de grame de proteine pentru a obține aminoacizii esențiali pentru repararea rinichilor – fără a supraîncărca rinichii cu deșeuri de azot.

Peștii grași precum somonul, macroul, sardinele și heringul, care sunt bogați în omega-3, pot fi deosebit de benefici datorită proprietăților lor antiinflamatorii. Cercetările au arătat, de fapt, că omega-3 poate ajuta la scăderea proteinelor din urină, care este o problemă frecventă în cazul bolilor de rinichi.

În schimb, carnea roșie ar trebui consumată cu moderație, deoarece conține grăsimi saturate, care pot agrava problemele renale dacă mâncați prea mult.

9. Albuș de ou

Albușul de ou se evidențiază într-o dietă sănătoasă pentru rinichi. Au proteine grozave, dar nu foarte mult fosfor, așa cum au ouăle întregi. Atunci când mănânci doar albușurile, corpul tău poate folosi proteinele fără să producă atâtea deșeuri în plus.

Gândiți-vă la ele ca la un combustibil curat care nu vă va supraîncărca sistemul renal. Sunt versatile și pot fi adăugate la diverse feluri de mâncare sau consumate singure, oferindu-vă multe opțiuni pentru a vă păstra dieta prietenoasă cu rinichii, bucurându-vă în același timp de alimente delicioase.

8. Ulei de măsline

Grăsimile sănătoase nu sunt bune doar pentru inimă, ci sunt esențiale și pentru rinichi. Uleiul de măsline este o sursă sănătoasă de vitamina E și în mare parte grăsimi nesaturate.

De asemenea, nu conține fosfor, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Cea mai mare parte a grăsimii din uleiul de măsline este acidul oleic, care are proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, grăsimile mononesaturate sunt stabile la temperaturi ridicate, ceea ce face ca uleiul de măsline să fie o alegere sănătoasă pentru gătit.

Optați pentru uleiul de măsline extravirgin pentru salate, marinate și sărituri, deoarece sunt mai bogate în antioxidanți.

7. Varză

Varza este gustoasă și ieftină, dar mai mult decât atât, este plină de nutrienți care sunt buni pentru rinichi și digestie.

Există varză verde, varză roșie, varză napa, varză de Savoia, bok choy și multe altele. Prin consumul de varză primești nutrienți precum calciu, vitamina K, vitamina C, fibre, mangan, vitamina B6 și acid folic.

Această frunză verde ajută la menținerea unei producții sănătoase de celule roșii din sânge, ceea ce este important dacă aveți probleme renale. În plus, este săracă în fosfor și potasiu, două minerale pe care trebuie să le supraveghezi dacă ai boli de rinichi.

Poți mânca varza crudă, gătită la aburi sau fermentată  (varză murată); există atât de multe moduri de a o face parte din mesele tale.

6. Oțet de cidru de mere

Oțetul de cidru de mere (ACV) ajută la prevenirea stresului oxidativ asupra rinichilor prin creșterea antioxidanților din organism.

De asemenea, ACV ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și scade tensiunea arterială. Toate acestea creează un mediu optim pentru ca rinichii dumneavoastră să rămână sănătoși.

Acidul citric din ACV poate chiar ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi. Băutura acestuia în mod regulat ajută la eliminarea toxinelor din rinichi. Doar asigurați-vă că nu exagerați. Veți dori, de asemenea, să diluați ACV cu puțină apă înainte de a-l bea.

5. Conopidă și broccoli

Conopida și broccoli sunt prietenii rinichilor tăi. Aceste legume crucifere sunt bogate în antioxidanți, inclusiv în vitamina C și K, calciu, fier și magneziu. Pe lângă faptul că oferă efecte antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene, sunt surse excelente de fibre. Acestea lucrează în spatele scenei pentru a ajuta rinichii să repare daunele aduse de uzura zilnică sau de afecțiuni mai grave.

Consumul mai multor fibre poate ajuta persoanele cu probleme renale. Fibrele acționează preventiv asupra unora dintre factorii de risc asociați cu problemele renale. Ajută la îmbunătățirea echilibrului de bacterii bune din intestin și reduce excesul de aciditate și inflamația din sânge și din țesuturi.

4. Fructe de pădure

Fructele de pădure, în special afinele, sunt o sursă excelentă de antioxidanți naturali. De asemenea, sunt ideale pentru o dietă pentru rinichi, deoarece sunt sărace în fosfor, potasiu, sodiu și ajută la reducerea inflamației.

Aceste fructe mici, dar puternice, au un mare impact în susținerea sănătății tractului urinar.

Zmeura, de exemplu, oferă dulceața pe care o dorești, păstrând în același timp un conținut scăzut de zahăr, de doar cinci grame la o porție de 100 g. Acest lucru le face o alegere ideală pentru menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge și pentru promovarea sănătății generale a rinichilor.

3. Ardei gras.

Ardeii oferă o gustare crocantă și gustoasă împreună cu niveluri scăzute de potasiu, fosfor și sodiu, adică exact ceea ce aveți nevoie atunci când gestionați boala cronică de rinichi în stadiile 3 și 4. Plini de vitamina C și vitamina A, dar cu un conținut scăzut de zahăr, ardeii sunt excelenți pentru menținerea sănătății rinichilor.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ei aduc culoare în farfurii și vitamine esențiale pentru a vă susține sistemul imunitar. Puteți folosi ardeii grași în tot felul de rețete, cum ar fi ardei umpluți, fajitas, omlete, sosuri, salate sau sandvișuri.

2. Ananas

Ananasul poate fi un tratament dulce pentru persoanele cu afecțiuni renale. Are un conținut mai mic de fosfor, potasiu și sodiu decât portocalele, bananele sau kiwi.

Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de fibre și vitamina A și conține cea mai mare concentrație de bromelaină.

Bromelaina este o enzimă uimitoare care reduce nivelul de inflamație. Este, de asemenea, eficientă la digerarea proteinelor mari care ar putea să vă blocheze organele. Acest lucru ajută ca sângele să circule din nou fără probleme prin organele dvs.

  1. Usturoi, ghimbir și turmeric.

Usturoiul, ghimbirul și turmericul oferă un boost puternic pentru sănătatea rinichilor. Acești trei vindecători naturali se laudă cu proprietăți antiinflamatorii, împreună cu efecte antibacteriene care pot ajuta la curățarea organismului.

Usturoiul este cunoscut pentru combaterea infecțiilor tractului urinar, în timp ce ghimbirul stimulează producția de urină, eliminând toxinele mai eficient. Turmericul poate nu numai să protejeze, ci și să inverseze potențial leziunile existente la rinichi, datorită capacităților sale antioxidante impresionante.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel