Sari la conținut

Top 10 cele mai murdare lucruri pe care le ai la birou

Acasă folosim din plin soluții igienizante, dar mare parte din viață ne-o petrecem la serviciu. Hassle.com  a realizat un top al celor mai murdare lucruri pe care la utilizăm cu toții, la locul de muncă, de multe ori fără să știm. De acum înainte, s-ar putea să vă gândiți de două ori înainte să le folosiți

Dana Lascu

Mulți dintre noi facem tot ce putem pentru a păstra curățenia în case. Aranjăm totul „la dungă”, lustruim mobila, bucătăria o spălăm cu sustanțe care omoară germenii. Dar ce facem în cele 40 de ore pe care le petrecem, săptămânal, la birou?

Compania britanică on-line de contractare de servicii de curățenie Hassle.com a realizat o listă care te va face să întinzi mâna după sticla cu soluție antibacteriană, notează jurnaliștii de la DailyMail.co.uk.

Această listă include obiecte evidente, precum tastatura computerului sau mouse-ul, dar și obiecte la care nu te-ai gândit vreodată, precum căștile sau creioanele pe care le folosește toată lumea, ar pe care unii le rod capetele inconștient.

Statistic vorbind, sunt 2,7 milioane de germenii pe 6,45 centimetri pătrați dintr-o instalație cu apă îmbuteliată, potrivit Organizației de Sănătate Pubocă.

  1. Instalația cu apă îmbuteliată

De câte ori v-ați strecurat de la birou ca să beți un pahar cu apă de „la butoi”, cum i se spune? Sau de câte ori n-ați folosit pretextul de a bea un pahar cu apă pentru a fura câteva clipe de relaxare într-o zi de muncă agitată? Ei, bine, repetăm informația: potrivit Organizației de Sănătate Publică din Marea Britanie, într-un inch pătrat (6,45 cm2) din această instalația sunt 2,7 milioane de germeni. Să nu uităm și faptul că puțini dintre noi au spălat vreodată tăvița în care se scurge apa sau s-au gândit să dezinfecteze robineții prin care aceasta curge, ori dispozitivul în care sunt puse bidoanele cu apă.

  1. Frigiderul de la muncă

Cu toții punem în el caserole, pungi și punguțe, farfurii, sticle și sticluțe, sandvișuri învelite în folii de plastic sau aluminiu și câte altele. De multe ori, uităm în el ce ne rămâne de la masă. Înăuntru, însă, este un mediu umed și, de multe ori sesizăm că mirosul din interiorul frigiderului devine ne plăcut. Ați spălat și dezinfectat vreunul, vreodată? Specialiștii în curățenie de la Hassle.com  spun că frigiderul de la serviciu ar trebui curățat o dată la două zile, pentru că este un mediu extrem de propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Conține în jur de 7.800 bacterii care pot forma colonii pe centimetru pătrat.

  1. Cuptorul cu microunde

În funcție de numărul de angajați de la birou, un cuptor cu microunde poate fi folosit și de 30 de ori pe zi. Fiecare porție de mâncare pusă la încălzit scoate aburi și particule. Puțini se gândesc însă să curețe cuptorul ănainte sau după ce-l folosesc. Pentru că aburii și particulele de mâncare pe care aceștia îi conțin se așează pe pereții cuptorului creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.  Germenii au nevoie de căldură, mâncare și umezeală pentru a se înmulți, iar lăsând mâncarea la cuptor să se încingă le oferim, practic, condiții perfecte.

  1. Sticla cu săpun lichid

Dis de dimineață, cum ajungi la birou bei o cafea. Apoi, te duci la toaletă și te speli pe mâini cu săpunul lichid din sticla sau disperserul care e sigur undeva în aproliere de chiuvetă. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, însă, au constatat că o pătrime din dispozitivele cu săpun lichid folosite la toalete sunt contaminate cu materii fecale. Dacă îți speli mâinile conștincios și insistent, însă,totul e bine, pentru că săpunul distruge aceste bacterii. Cu toate acestea, unii doar se prefac că se spală, așa că rămân vulnerabili la varii infecții.

  1. Biroul tău

În medie, peste 10 milioane de germeni pot fi identificați pe masa pe care lucrezi în fiecare zi,. Ca să vă faceți o idee, asta înseamnă de 400 de ori mai multe bacterii decât pe un scaun de toaletă.  Ca să-ți menții biroul curat și igienizat, trebuie să-l ștergi cel puțin săptămânal cu soluții antibacteriene sau cu cele care conțin oțet.

  1. Tastatura calculatorului

Tastaturile sunt mediul perfect pentru proliferarea bacteriilor, mai ales dacă muncim opt ore pe zi în fața calculatorului. În ele se adună celule moarte din pielea noastră, resturi alimentare – pentru că avem tendința de a mânca acolo und emuncim – dar și picături de sudoare. Acest amalgam de resturi este un mediu ideal pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii.  Găsim în ele în 3.300 de bacterii pe inch pătrat (6,45 cm2). Soluția e simplă: cel puțin o dată pe săptămână, scuturați bine tastatuea și ștergeți-o cu o cârpă ușor umedă cu soluții antibacteriene. O a doua variantă sunt tastaturile care pot fi spălate, precum cea din imaginea alăturată.

  1. Mouse-ul de la calculator

Luând în considerare faptul că își poți ține mâna pe mouse și opt ore pe zi, aceste dispozituve sunt – evident – foarte expuse la contaminarea cu diferite bacterii. Potrivit statisticilor, în Marea Britania 10% dintre angajați nu și-au curățat nicioată mouse-ul. Un studiu recent arată că acesta poate conține c1.676 de micromi pe inchi pătrat (6,45 cm2).

  1. Imprimantele și copiatoarele

Deoseori ne îngrămădim în fața loc, care pe care, așteptăm să ne iasă documentele la imprimantă sau să copiem ceva de care avem urgentă nevoie. Potrivit statisticilor, astfel de mașinării sunt atinse, zilnic, de circa 300 de ori, mai ales partea de interfață și displayul. Aceste suprafețe sunt un loc cheie pentru dezvoltarea bacteriilor. Ca să împiedicăm proliferarea lor, tot ce trebuie să facem e să ștergem locurile des atinse cu șervețele umede speciale pentru PC înainte să le utilizăm.

9: Căștile

Nu e ceva neobișnuit să ne împrumutăm unii – altora căști pe care le folosim la telefon, la calculator… Cel mai bine ar fi să avem, fiecare, propria pereche. Dar, dacă chiar trebuie să le împrumutăm, înainte de a le utiliza, de fiecare dată, e important să să le curățăm cu soluții dezinfectate! Bacteriile, care se răspândesc cu o viteză uluitoare mulțumită firelor de păr, picăturilor de transpirație sau particulelor de ceară din urece, pot provoca iritații grave de piele sau în ureche, ba chiar putem lua așa și păduchii! După o oră de folosință, numărul bacteriilor adăpostite în interiorul căștilor crește de 700 de ori!

  1. Creioanele de la birou (mai ales cele cu capul mestecat)

Gestul nervos de a roade capătul nefolosit al creioanelor sau al pixurilor este neigienic și extrem de periculos. Pentru că sunt obiecte pe care le atingem toată ziua, ba chiar ni le împrumutăm unii altora, așa că sunt pline de germeni. Atunci când le roadem, nu facem decât să transferăm bacteriile și germenii direct în gură. În Anglia, 1 din 5 angajați recuosc că rod sau bagă în gură astfel de ustensile de scris, așa că mai bine eviți să împrumuți unul de a colegul de birou. Apropos de asta, un ingenios a inventat pixul care electrocutează, probabil disperat de colegii săi cu acest obicei dizgrațios și neigienic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel