Sari la conținut

TOP 4 alimente de consumat, pentru sănătatea rinichilor. Previn litiaza renală  

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Rinichii reprezintă una dintre principalele perechi de organe naturale de detoxifiere ale corpului, cu rol important în reglarea tensiunii arteriale și absorbția vitaminei D. Aceştia au rolul de a filtra toxinele din sânge și mențin nivelul optim de hidratare și electroliți, dar şi un echilibru delicat al nutrienților în organism. Cu toate acestea, factorii de stil de viață, în special dieta, joacă un rol esențial în determinarea modului în care rinichii funcționează în timp.

Dacă sănătatea rinichilor este neglijată, în timp poate duce la acumularea de deșeuri și toxine, retenție de lichide, dezechilibre electrolitice, tulburări osoase și minerale și, în cazuri grave, poate provoca complicații cardiovasculare. Dieta poate influența sănătatea rinichilor prin intermediul stresului oxidativ și al căilor inflamatorii.

Citeste si…

În timp ce unele alimente pot dăuna rinichilor, altele le pot îmbunătăți sănătatea și, de asemenea, pot proteja împotriva bolilor. Un studiu NIH sugerează că alimentele bogate în nutrienți care conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori pot oferi beneficii pentru sănătatea rinichilor.

  1. Afine

Aceste fructe de pădure mici, dar puternice, sunt un superaliment atunci când vine vorba de sănătatea rinichilor. Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi din Marea Britanie, o porție de jumătate de cană de afine conține mai puțin de 150 de miligrame de potasiu, ceea ce le face o alegere de fruct cu conținut scăzut de potasiu. În plus, afinele au proprietăți antioxidante bogate și pot chiar îmbunătăți funcția vasculară și pot scădea tensiunea arterială.

Citeste si…

fructe
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

2. Pește gras

Un studiu publicat în British Medical Journal arată că nivelurile mai ridicate de omega-3 derivate din fructe de mare sunt asociate cu un risc mai mic de boală cronică de rinichi (BCR) și un declin mai lent al funcției renale.

Peștii grași precum somonul, macroul și sardinele sunt bogați în acizi grași omega-3, care reduc inflamația și scad tensiunea arterială, cei doi principali factori care contribuie la bolile renale.

3. Ardei gras roșu

Ardeii grași roșii sunt buni pentru rinichi, deoarece au un conținut scăzut de potasiu și fosfor, oferind în același timp antioxidanți care susțin sănătatea cardiovasculară.

Citeste si…

Conform unei recenzii publicate în NIH, capsaicina (prezentă în ardeii grași roșii) poate influența fiziologia renală prin modularea diferitelor aspecte ale funcției renale. S-a observat că afectează activitatea nervoasă renală și ar putea juca un rol în reglarea fluxului sanguin din rinichi.

4. Ulei de măsline

Conform unui studiu publicat în MDPI și analizat de NIH, uleiul de măsline extravirgin a demonstrat beneficii clinice la pacienții cu boală renală cronică și a redus, de asemenea, markerii de stres inflamator și oxidativ.

Studiile sugerează că uleiul de măsline poate fi benefic pentru sănătatea rinichilor, în principal datorită conținutului său de grăsimi sănătoase și proprietăților antioxidante. Uleiul de măsline extravirgin poate fi folosit pentru gătit sau ca dressing.

Citeste si…

rinichi
Sursă foto: unsplash

Ce trebuie evitat pentru a menține sănătatea rinichilor

Menținerea sănătății rinichilor nu se rezumă doar la ceea ce mănânci. Activitatea fizică și stilul de viață sunt importante, dar ceea ce evităm să mâncăm poate reduce și presiunea asupra organelor.

– Evitați alimentele procesate, gustările conservate și sărate. Consumul ridicat de sare poate crește tensiunea arterială, acesta fiind un factor de risc major pentru afectarea rinichilor.

– Evitați porțiile mari de carne roșie și shake-urile bogate în proteine. Excesul de proteine ​​poate suprasolicita rinichii, în special la persoanele cu funcție renală redusă.

– Evitați băuturile răcoritoare și cerealele îndulcite. Consumul ridicat de zahăr poate duce la obezitate și diabet, care sunt cauze majore ale bolilor renale.

– Evitați consumul excesiv de alcool. Alcoolul poate deshidrata organismul, poate crește tensiunea arterială și poate crește volumul de muncă asupra rinichilor, accelerând deteriorarea în timp.

Alimente ce trebuie evitate

Iată principalele alimente care contribuie la apariția pietrelor la rinichi:

  • carne
  • măcriș, pătrunjel, spanac, țelină
  • alcool
  • băuturi carbogazoase
  • dulciuri (alimente bogate în zaharoză, fructoză).

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel