Sari la conținut

TOP 5 alimente care îmbunătățesc calitatea somnului – somnifere naturale din dietă

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe pentru reglarea somnuluio

Insomnia afectează peste 30% dintre adulţii din întreaga lume, iar persoanele care se confruntă cu această problemă au un risc crescut de mai multe afecţiuni medicale, precum bolile de inimă.

De multe ori, oamenii au tulburări de somn nediagnosticate, cum ar fi apneea obstructivă de somn, sau alte afecţiuni precum hipertensiune, creştere în greutate şi hipertensiune pulmonară, care pot afecta sănătatea cardiovasculară..

Medicii atrag atenţia că obținerea unui somn odihnitor este esențială pentru bunăstarea generală, iar nutriția joacă un rol esențial în promovarea unui ciclu de somn sănătos. Includerea anumitor alimente în dieta zilnică îmbunătăţeşte calitatea somnului, afectând neurotransmițătorii și hormonii care reglează somnul.

Iată principalele alimente recunoscute pentru potențialul lor de îmbunătățire a somnului:

Carnea de curcan

Acest tip de carne este bogată într-un aminoacid numit triptofan, un precursor al serotoninei și melatoninei, care joacă un rol vital în reglarea somnului. Serotonina ajută la stabilizarea stării de spirit, iar melatonina este un hormon care semnalează organismului că este timpul să adoarmă.

Consumul de carne de curcan, în special seara, poate contribui la stimularea treptată a acestor compuși care induc somnul, promovând senzații de relaxare și un somn odihnitor.

Vişine

Vişinele sunt o sursă naturală de melatonină, hormonul care reglează ciclul somn-veghe. De aceea, consumul de suc de vișine sau consumul de vișine proaspete poate crește nivelul de melatonină, ajutându-vă să dormiți mai repede şi profund.

În plus, aceste fructe conțin antioxidanți care pot avea efecte antiinflamatorii, ceea ce ajută la îmbunătățirea calităţii generale a somnului.

Pește gras

Peștele gras – precum somonul, macroul și păstrăvul – este o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și vitamina D. Acești nutrienți sunt legați de o calitate mai bună a somnului. Acizii grași Omega-3 pot ajuta la creșterea producției de serotonină, promovând relaxarea și reducând stresul și anxietatea.

Vitamina D, pe de altă parte, joacă un rol important în reglarea ciclurilor somn-veghe și poate contribui la îmbunătățirea duratei și a calității somnului.

Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase – nuci, migdalele, fistic sau alune – conțin melatonină și magneziu. Melatonina ajută la reglarea somnului, iar magneziul acționează ca un relaxant natural al mușchilor, promovând un sentiment de calm.

Includerea unei mici porții de nuci în gustarea de seară poate contribui la asigurarea unui somn mai odihnitor.

Kiwi

Kiwi este un fruct bogat în nutrienți care a fost asociat cu îmbunătățirea calității somnului. Conține precursori ai serotoninei și antioxidanți care pot ajuta la reglarea somnului și la reducerea inflamației.

Kiwi este, de asemenea, o sursă bună de vitamine C și E, care sunt legate de o performanță mai bună a somnului. Consumul de kiwi ca gustare înainte de culcare poate ajuta la combaterea insomniei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel