Sari la conținut

Top 5 alimente care PROVOCĂ hipertensiune arterială – înlocuiți-le IMEDIAT!

Hipertensiune arterială.
Credit foto: arhiba Doctorul Zilei
Diera benefica pentru hipertensiune arteriala

Tensiunea arterială crește atunci când există lichid în exces și nu există suficient spațiu în artere. Atunci rinichii tăi se deschid și eliberează lichid suplimentar din artere în urină. Deci, literalmente, scapi de acea presiune suplimentară.

Top 5 alimente care PROVOCĂ hipertensiune arterială

CINCI cele mai proaste alimente care provoacă creșterea tensiunii arteriale sau hipertensiune arterială, care pot duce la atac de cord, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Începem cu „uleiul sănătos pentru inimă” numărul 1 care, de fapt, îți distruge sănătatea.

Numărul 5. Uleiuri vegetale

Consumul prelungit de uleiuri vegetale declanșează substanțe chimice care provoacă inflamații în organism. Acest lucru poate duce la întărirea arterelor sau la ateroscleroză, hipertensiune arterială și alte boli cronice.

Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de soia, semințele de bumbac, porumbul, șofranul, semințele de struguri și uleiul de canola, sunt compuse în mare parte din grăsimi polinesaturate procesate.

În timpul rafinării, aceste uleiuri se oxidează ușor atunci când sunt expuse la căldură sau lumină și devin râncede.

Au o mulțime de acizi grași omega-6 inflamatori și foarte puține grăsimi antiinflamatorii omega-3, ceea ce este rău pentru tine.

Un studiu din 2019 în OpenHeart a arătat că omega-6 crește tensiunea arterială prin cantitățile mari de acid linoleic.

Într-un alt studiu din 2011, șobolanii care au fost hrăniți cu ulei de palmier și soia au experimentat o creștere vizibilă a tensiunii arteriale.

Dacă cumpărați alimente procesate, produse de patiserie ambalate, fast-food, prăjeli, alimente congelate și margarină, este aproape sigur că uleiurile vegetale au fost folosite pentru a pregăti aceste alimente.

Sau mai rău, poate folosi ulei parțial hidrogenat sau shortening vegetal, cunoscut și sub denumirea de grăsimi trans.

Acizii grași trans sunt renumiți pentru efectul lor dublu: cresc nivelul de colesterol „rău” și scad nivelul de colesterol „bun”. Ele cresc, de asemenea, răspunsul inflamator și provoacă intestine permeabile.

Pentru a înlocui uleiurile vegetale, gătiți cu uleiuri nerafinate precum uleiul de macadamia, uleiul de măsline extravirgin, uleiul de avocado, uleiul de susan și uleiul de cocos.

Nucile și semințele crude, nesărate sunt surse excelente de grăsimi polinesaturate sănătoase. O grăsime polinesaturată care nu este procesată nu este de obicei inflamatorie.

Apoi, acest mineral primește cea mai mare parte din vina pentru hipertensiunea arterială.

Numărul 4. Sare sau sodiu.

Medicii predică de multă vreme despre evitarea sării. Acest lucru se datorează faptului că a fost considerat un factor care contribuie la hipertensiunea arterială. Ce zici de asta?

Ei bine, sarea poate determina organismul să stocheze apă. Când se întâmplă acest lucru, volumul sângelui crește, iar unii oameni au tensiune arterială mai mare.

Sarea cuprinde sodiu și clorură. Dar, în realitate, sodiul este cel care poate fi dăunător sănătății tale.

Organismul are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a funcționa, dar majoritatea oamenilor din țările industrializate consumă prea mult sodiu.

Un sondaj privind aportul de sodiu alimentar la nivel mondial a constatat că doar 10 până la 15% din totalul sodiului alimentar provine din adăugarea acestuia la alimentele gătite acasă.

Restul de 75 până la 80% din sodiu ingerat de oamenii din America de Nord și Europa provine din alimente procesate. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză!

Mâncărurile foarte procesate nu numai că sunt bogate în sodiu, ci sunt și pline de sirop de porumb bogat în fructoză, conservanți chimici, umpluturi cu amidon și alte elemente nedorite care contribuie toate la sănătatea precară.

Deci, este greu de spus că sodiul din aceste alimente procesate este singurul lucru care provoacă hipertensiune arterială.

De fapt, legătura dintre sodiu și hipertensiunea arterială este incertă, deoarece multe dintre studiile științifice privind efectele sării asupra hipertensiunii arteriale au fost neconcludente.

O meta-analiză din 2011 a șapte studii care au implicat peste 6.000 de persoane a constatat că NU există dovezi clare că reducerea consumului de sare reduce riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral sau deces.

Unele studii au descoperit chiar că dietele sărace în sare duc la o ușoară creștere a problemelor de sănătate. Există un număr tot mai mare de cercetări care pun la îndoială beneficiile pe termen lung ale unei diete sărace în sare.

Singurul moment în care sodiul poate duce la hipertensiune arterială este atunci când există un dezechilibru între sare și potasiu din dietă.

Sodiul și potasiul se echilibrează reciproc. Prea multă sare epuizează potasiul, iar prea multă sare epuizează sarea.

Deci, alegerea importantă aici este creșterea potasiului din dietă. Și asta este destul de ușor – doar adăugați o mulțime de legume și fructe proaspete și veți avea mai mult potasiu!

Numărul 3. Carbohidrați rafinați și zahăr.

Este bine stabilit că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr crește riscul de obezitate, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și boli de inimă.

Carbohidrații rafinați sunt alimente bogate în amidon, cum ar fi pâinea albă, pastele, aluatul de pizza, produsele de patiserie și cerealele și conțin în principal zaharuri.

Sunt făcute din cereale procesate, cum ar fi porumbul, grâul și soia (o leguminoasă), cărora li se îndepărtează nutrienții.

Prea mulți carbohidrați rafinați cresc apa din sânge, crescând astfel tensiunea arterială.

Un studiu din 2014 publicat în OpenHeart a arătat că zahărul rafinat, în special fructoza, poate fi o amenințare mai mare pentru tensiunea arterială și bolile de inimă (decât sarea).

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat alimente procesate încărcate cu sirop de porumb bogat în fructoză (HFCS) timp de două săptămâni au o tensiune arterială crescută.

Fructoza sau HFCS este un îndulcitor care se găsește în 80 până la 90% din toate alimentele procesate, sucurile, băuturile îndulcite, băuturile cu sucuri și alte alimente ambalate, cum ar fi biscuiții și sosurile pentru salată.

Numărul 2. Alcool.

Există o asociere pozitivă dovedită între consumul de alcool și tensiunea arterială.

Potrivit unui studiu din 15 studii științifice controlate, reducerea consumului de alcool a scăzut tensiunea arterială într-un mod sensibil la doză. Cu cât se consumă mai puțin alcool, cu atât rezultatele tensiunii arteriale sunt mai bune și invers.

Un alt studiu a arătat că atunci când oamenii au oprit sau au restricționat sever consumul de alcool, tensiunea arterială le-a scăzut. Dar când au reluat să bea aceeași cantitate de alcool ca înainte, tensiunea arterială a revenit la locul în care era înainte de studiu.

Dacă aveți hipertensiune arterială și nu intenționați să renunțați la băutură, limitați-vă la o băutură pe zi – fie că este vorba de vin, bere, whisky sau un cocktail

În continuare, dacă vă plac burgerii la grătar și carnea la grătar, faceți acest LUCRU  pentru a vă proteja sănătatea.

Numărul 1. Carne la grătar

Noi cercetări sugerează că consumul de carne gătită la temperaturi ridicate poate provoca un răspuns inflamator în organism, care crește tensiunea arterială.

În 2018, cercetătorii au prezentat un studiu de 16 ani despre efectele gătirii cărnii roșii și peștelui. Studiul a arătat că gătitul cărnii și peștelui la temperaturi ridicate, cum ar fi la foc deschis, crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.

Oamenii care și-au făcut carnea și peștele la grătar au avut cu 17% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cei care și-au prăjit sau copt carnea.

Aminele aromatice heterociclice (HAA) sunt compuși cancerigeni care se formează atunci când proteinele din carne sunt expuse la temperaturi ridicate. Riscul de hipertensiune arterială crește odată cu cantitatea de HAA prezentă. Carnea bine făcută are mai multe HAA decât carnea mai slab gătită.

Dacă aveți de gând să gătiți carne la grătar, folosirea rozmarinului, cimbrului, usturoiului, oreganoului și altor condimente într-o marinadă poate decima orice agenți cancerigeni.

Cercetătorii de la Harvard Medical School au descoperit că inflamația poate fi o cauză de bază a hipertensiunii arteriale. Ei au descoperit că nivelurile unui marker inflamator numit proteină C-reactivă sunt asociate în mod semnificativ și independent cu dezvoltarea viitoare a hipertensiunii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel