Sari la conținut

TOP 5 alimente care reduc nivelul acidului uric. Cauzele hiperuricemiei

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Guta, cunoscută ca şi „boala regelui”, este provocată de niveluri crescute ale acidului uric (hiperuricemia), care pot fi influenţate în mare măsură de o alimentaţie nesănătoasă.

Acidul uric este o substanță chimică care se formează atunci când purinele sunt descompuse. De exemplu, sardinele, heringul, unele legume și produsele lactate sunt bogate în purine.

În sine, ele nu sunt dăunătoare, dar creșterea nivelului de acid uric pe care o provoacă este periculoasă pentru organism, atrage atenţia medicul Alexander Myasnikov. „Când celulele mor se formează acid uric, care în cantități mici protejează vasele de sânge. Rinichii îl filtrează cu ușurință și îl îndepărtează din organism.

Însă, în cantităţi mai mari, acidul se acumulează în articulații, tendoane și organele interne, ceea ce poate provoca apariţia pietrelor la rinichi (litiază renală) sau chiar la insuficiență renală. În plus, există riscul unor afecţiuni dermatologice, apariţia durerilor articulare și chiar a diabetului”, avertizează medicul.

Potrivit acestuia, o serie de alimente pot reduce nivelul acidului uric din organism. Lista acestora include oțet de mere, lămâie, anghinare, ceapă, ulei de măsline.

Oțet de mere

Oțetul curăță eficient organismul de deșeurile și toxine acumulate și elimină excesul de acid uric. Restabilește echilibrul natural acido-alcalin din organism, care este important pentru mediul intern.

„Se amestecă o lingură de oțet de mere și 200 de mililitri de apă. Bea amestecul rezultat de 3 ori pe zi. Vă rugăm să rețineți că depășirea dozei poate fi periculoasă pentru organism”, ne sfătuiește medicul.

Lămâia

Acest fruct și în special sucul de lămâie restabilește echilibrul alcalin, care neutralizează acțiunea acidului uric. Și vitamina C, în care citricele sunt bogate, sporește acest efect. Se amestecă sucul de la o lămâie întreagă și un pahar cu apă. Bea această băutură în fiecare dimineață înainte de masă”, spune dr. Myasnikov.

Anghinarea

Această legumă are un efect diuretic, datorită căruia excesul de acid uric este eliminat din organism. Există multe moduri de a consuma anghinare, dar cel mai sănătos dintre ele este să fierbi și să bei decoctul rezultat.

Ceapa

„Ceapa ajută la curățarea organismului de substanțele nocive acumulate și reduce riscul apariției multor boli. Se fierb 2 cepe tocate si se stoarce sucul de lamaie. „Se beau două-trei pahare din decoctul obținut pe zi”, ne sfătuiește specialistul.

Ulei de măsline

„În timpul tratamentului termic, multe uleiuri vegetale tind să piardă din substanțe utile și chiar să devină nocive din cauza distrugerii vitaminei E și anume a acestei vitamine care menține nivelul corect de acid uric în organism.

Uleiul de măsline nu se schimbă la încălzire și este deosebit de bogat în vitamina E, așa că este un bun ajutor în problema nivelului ridicat de acid uric”, explică medicul.

Cauzele hiperuricemiei

Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor, în special în picioare și în degetele mari de la picioare. Principalele simptome ale bolii sunt: durere, edem, roşeaţă şi căldură locală (inflamaţie).

Factorii care pot cauza hiperuricemie, adică un nivel ridicat al acidului uric în sânge sunt:

  • medicamente diuretice;
  • consumul excesiv de alcool;
  • genetica (tendințele sunt moștenite);
  • hipotiroidismul (când glanda tiroidă este subactivă);
  • imunosupresoarele – medicamentele care suprimă sistemul imunitar;
  • niacina sau vitamina B3;
  • obezitatea;
  • psoriazisul;
  • insuficiența renală;
  • sindromul de liză tumorală.

Alimentele și băuturile cu conținut scăzut de purine

– Brânză și produse lactate;

– Ceai, cafea și băuturi răcoritoare;

– Ouă;

– Fructe si legume;

– Pâine și cereale.

Tabel cu alimente permise în gută

Care sunt nivelurile normale de acid uric din sânge?

Limitele sănătoase sunt între 35 și 70 mg/L. Dacă este peste limita superioară, înseamnă că o persoană suferă de hiperuricemie, care se poate datora unei supraproducție de acid uric în organism sau scăderii eliminării acestuia de către rinichi.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.

Anumite medicamente pot crește nivelul acidului uric:

  • medicamente diuretice, cum ar fi furosemid și hidroclorotiazidă;
  • medicamente care suprimă sistemul imunitar, mai ales înainte sau după un transplant de organe;
  • aspirină în doză mică.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel