Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că anumite băuturi, cum ar fi sucurile și ceaiurile din plante, pot interfera cu medicamentele pentru hipertensiunea arterială.
Se pare că aceste băuturi pot afecta absorbția sau ar putea contracara beneficiile pe care le oferă medicamentele. Recomandările pot varia în funcție de tensiunea arterială individuală, de afecțiunile preexistente și de medicamentul specific pe care îl luați, așa că cel mai bine este să consultați un medic pentru a stabili ce băuturi trebuie evitate.
Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi inhibitori ai ECA sau beta-blocante, probabil că medicul dumneavoastră v-a avertizat să evitați anumite lucruri, inclusiv unele băuturi.
Deși medicamentele pentru tensiunea arterială sunt în general eficiente în reducerea riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale , anumite băuturi, cum ar fi ceaiurile și sucurile din plante, pot interfera cu modul în care acestea funcționează sau pot declanșa efecte secundare nedorite.
Trei cardiologi dezvăluie ce băuturi nu ar trebui să consume oamenii în timp ce iau medicamente pentru tensiunea arterială.
Anumite sucuri de fructe
Poate cea mai cunoscută interacțiune este cu sucul de grapefruit . Potrivit Sabrinei Islam, MD, MPH , cardiolog la Temple Health și profesor asociat de medicină la Școala de Medicină Lewis Katz din cadrul Universității Temple, băutura inhibă o enzimă importantă numită CYP3A4, care ajută la metabolizarea și descompunerea multor medicamente pentru tensiunea arterială.
„Consumul excesiv de suc de grepfrut poate duce, la rândul său, la niveluri mai ridicate ale acestor medicamente în fluxul sanguin, ceea ce poate provoca episoade de scădere a tensiunii arteriale”, a spus Islam.
Alte sucuri de fructe, inclusiv cele de mere și citrice, precum portocalele, pot afecta, de asemenea, modul în care organismul absoarbe și procesează anumite medicamente pentru tensiunea arterială , a declarat David Maron, MD , cardiolog la Clinica de Cardiologie Preventivă de la Stanford Medicine.
Alcool
Dacă luați medicamente pentru tensiunea arterială și beți în mod regulat bere, vin sau cocktailuri, este posibil să doriți să vă readuceți în considerare. Alcoolul poate spori efectele anumitor medicamente pentru tensiunea arterială , inclusiv blocantele canalelor de calciu nondihidropiridinice, alfa-blocantele și beta-blocantele, și poate duce la scăderi semnificative ale tensiunii arteriale, a spus Islam.
Alcoolul poate, de asemenea, agrava efectele secundare ale acestor medicamente, inclusiv amețeli, senzație de leșin, leșin și modificări ale ritmului cardiac, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism.
Pe lângă toate acestea, alcoolul în sine poate crește tensiunea arterială – putând anula beneficiile medicamentelor. Doar mai mult de două băuturi pentru bărbați sau mai mult de unul pentru femei pot fi suficiente pentru a avea acest efect, a spus Maron.

Băuturi cu cofeină
Cofeina poate diminua, de asemenea, eficacitatea medicamentelor pentru tensiunea arterială . Cercetările arată că beta-blocantele și diureticele nu funcționează la fel de bine atunci când cofeina este inclusă în amestec.
Maron recomandă limitarea aportului de cafeină la mai puțin de 400 de miligrame (mg) pe zi, aproximativ cantitatea din trei cești de cafea. Ca referință, o ceașcă de ceai conține, în general, 35 mg de cafeină, în timp ce unele băuturi energizante conțin până la 250 mg per porție.
Ceaiuri și suplimente din plante
Multe produse pe bază de plante pot modifica modul în care organismul dumneavoastră procesează, absoarbe sau elimină medicamentele pentru tensiunea arterială.
De exemplu, sunătoarea poate interfera cu modul în care medicamentele sunt metabolizate în ficat, în timp ce ginsengul și efedra pot crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, potrivit lui Harlan Krumholz, MD, SM , cardiolog la Yale Medicine.
„Aceste interacțiuni pot estompa efectul medicamentului sau pot provoca reacții adverse precum amețeli, nivel scăzut de potasiu sau ritmuri cardiace anormale”, a spus el.
Pe lângă sunătoare, ginseng și efedră, Kumbolz recomandă evitarea yohimbinei și a extractului de ceai verde în doze mari .
Sucuri de legume cu conținut ridicat de sodiu
Anumite sucuri de legume din comerț pot crește nivelul de sodiu și pot determina organismul să rețină lichide. Această acumulare poate tensiona vasele de sânge și poate crește direct tensiunea arterială, a spus Krumholz. Prin urmare, sucurile de legume cu conținut ridicat de sodiu pot reduce beneficiile conferite de medicamente precum diureticele, inhibitorii ECA și blocanții receptorilor de angiotensină (BRA).
Când se întâmplă acest lucru, „oamenii pot prezenta umflături, valori mai mari ale tensiunii arteriale sau o eficacitate redusă a medicamentelor prescrise”, a mai spus Krumholz.