Sari la conținut

TOP 5 boli care se moştenesc de la părinți. Află dacă ai risc de îmbolnăvire

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Moştenirea genetică de la părinţi şi fraţi joacă un rol important în istoricul medical al unei persoane. De aceea este foarte important să avem grijă și să reducem riscurile apariției unor boli ereditare.

Culoarea ochilor, a părului sau forma nasului pe care le vom moșteni depinde de cromozomul ADN, iar pe lângă caracteristicile fizice, unele gene sunt responsabile de boli și tulburări ereditare.

Iată câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate moștenite, conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

1. Boli de inimă

Nu este surprinzător faptul că bolile de inimă se află pe listă, având în vedere că este principala cauză de deces în Statele Unite. Cele mai frecvente tipuri de boli de inimă moștenite sunt boala arterelor coronare (CAD) și hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială ridicată.

DAC este cauzată de acumularea de plăci și colesterol pe pereții interiori ai arterelor. Aceasta afectează sângele și oxigenul care ajung la inimă. CAD se agravează în timp și este una dintre principalele cauze ale atacurilor de cord în SUA.

Pe de altă parte, hipertensiunea arterială apare atunci când inima dumneavoastră lucrează prea mult pentru a împinge sângele prin artere.

sursa foto: pexel.com

Cum să reduceți riscul

Dacă aveți părinți cu boli de inimă, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, dar vă puteți reduce riscul sau cel puțin vă puteți gestiona corect simptomele.

Unele modificări ale stilului de viață care pot ajuta includ o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului și vizitarea medicului pentru controale regulate.

2. Astm

Astmul este o boală pulmonară cauzată de factori declanșatori cum ar fi alergiile , poluanții atmosferici, fumul, mucegaiul, acarienii, animalele… Persoanele care suferă de astm pot suferi de episoade de apăsare în piept, tuse, probleme respiratorii și wheezing.

Cum să reduceți riscul

Limitarea expunerii la factorii declanșatori este cea mai bună modalitate de a evita simptomele astmului. De asemenea, ar trebui să păstrați medicamente la îndemână în cazul în care apar simptome.

3. Diabet

Una din 13 persoane din SUA are diabet . Acesta poate fi cauzat de factori genetici, factori de mediu și stilul de viață. Fie că este vorba de diabet de tip 1 sau de tip 2, este o boală cronică care trebuie depistată și tratată la timp, deoarece poate duce la complicații grave, cum ar fi orbirea, amputarea, boli de inimă și insuficiență renală.

Cum să reduceți riscul

Copiii persoanelor cu diabet sunt mai predispuși să facă boala. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscul sau vă puteți gestiona mai bine simptomele consumând mai puțin zahăr și grăsimi, menținând o greutate sănătoasă, făcând exerciții fizice regulate, evitând stresul și consultând medicul pentru un tratament adecvat.

4. Depresie

Chiar și astăzi, în secolul XXI, oamenii de știință încă investighează următorii factori ai afecțiunilor și tulburărilor psihice. Doar pentru că cineva din familia ta suferă de depresie nu înseamnă că și tu vei suferi, dar ești mai predispus să o ai dacă este o problemă de familie.

5. Cancer

Cancerul apare sub mai multe forme. Acesta este cauzat de creșterea necontrolată și răspândirea celulelor anormale în anumite părți ale corpului. În plus față de alegerile legate de stilul de viață, genele și factorii de mediu contribuie, de asemenea, la cancer.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer includ cancerul pulmonar, de sân și de prostată. Cancerul pulmonar conduce la cel mai mare număr de decese cauzate de cancer atât la bărbați, cât și la femei în Statele Unite.

Cum să reduceți riscul

Riscurile și simptomele variază în funcție de tipul de cancer. În general, puteți contribui la reducerea riscului urmând un regim alimentar sănătos, făcând exerciții fizice regulate, evitând fumatul, limitând consumul de alcool și efectuând controale medicale de rutină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel