Sari la conținut

TOP 5 fructe pe care le pot consuma persoanele cu diabet

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Menținerea unei diete echilibrate și sănătoase este esențială pentru persoanele cu diabet.

Deși este important să urmăriți aportul total de carbohidrați, există mai multe fructe care pot fi incluse într-o dietă prietenoasă cu diabetul datorită indicelui glicemic mai scăzut și profilurilor nutriționale benefice.

Fructe de pădure

Fructele precum căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt alegeri excelente pentru persoanele cu diabet. Aceste fructe sunt bogate în fibre, antioxidanți și vitamine esențiale. Conținutul de fibre din fructe de pădure ajută la încetinirea absorbției zaharurilor, prevenind creșterile rapide ale nivelului de glucoză din sânge. În plus, antioxidanții conținuti în fructe de pădure contribuie la sănătatea generală și pot avea proprietăți antiinflamatorii.

Mere

Merele sunt un alt fruct prietenos cu diabeticii care sunt o sursă bună de fibre și nutrienți esențiali. Consumul de mere cu piele poate crește și mai mult valoarea lor nutritivă. Fibrele din mere ajută la digestia și reglează nivelul zahărului din sânge. Alegerea merelor mai mici sau tăierea lor în felii poate fi o modalitate practică de a gestiona dimensiunea porțiilor și aportul de carbohidrați.

Citrice

Citricele precum portocalele, grapefruitele și lămâile sunt, de asemenea, bune pentru persoanele cu diabet. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți. Fibrele solubile din citrice pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sănătății inimii. Cu toate acestea, este indicat să consumați mai degrabă fructe întregi decât sucuri de fructe pentru a asigura o eliberare mai lentă a zahărului și a beneficia de conținutul de fibre.

Dieta cu portocale
Sursă foto: arhiva Doctorul zillei

Pere

Perele sunt fructe delicioase și hrănitoare care pot fi savurate de persoanele cu diabet. Perele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care ajută digestia și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul lor cu pielea oferă fibre și nutrienți suplimentari. Moderația este cheia și este indicat să alegeți pere ferme, coapte pentru a controla aportul de zahăr.

Kiwi

Acest fruct bogat în vitaminele C, B9 și E și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul, are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este ideal ca gustare pe care o poți mânca dimineață sau după-amiază. Fructul conține antioxidantul cunoscut sub numele de luteină, care  scade odată cu vârsta, de aceea este important să se compenseze deficiența ei prin dietă.

Cum îţi dai seama că ai glicemia mare

Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie
Pentru a ne putea da seama dacă avem glicemia mare trebuie să fim atenţia la semnalele de alarmă transmise de corp. În primul rând vom experimenta o sete excesivă și o senzație de gură uscată și bineînțeles nevoia de a urina mai des decât de obicei.

Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare, atrag atenţia specialiştii citaţi de naturaexpert.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel