Sari la conținut

Topul bolilor care apar din cauza gândurilor negative

durere de stomac

Persoanele stresate și îngrijorate se îmbolnăvesc de ulcer, tinerii care nu au suficientă încredere în ei se confruntă cu acneea, iar cei care sunt nemulțumiți de realizările lor fac boli de ficat. Însă oamenii optimiști, încrezători, care nu își pierd speranța, se vindecă mai repede și sunt mai puțin predispuși afecțiunilor de orice natură.

Deși se spune că o minimă cantitate de stres poate fi mobilizatoare și ajută la obținerea rezultatelor bune în activitățile pe care le întreprindem, dozele mari de stres au un impact negativ asupra sănătății.

„Psihosomatica, mai puțin cunoscută în țara noastră,  studiază legăturile dintre afecțiunile fizice și modelul de gândire pe care îl abordăm în viața de zi cu zi. Cercetătorii în domeniul psihosomaticii sunt de părere că  dezechilibrele emoționale pe care le resimțim la nivel psihic, neluate în seamă, se transformă în timp în afecțiuni fizice. Drept urmare, când rezistența psihică cedează, începe să fie afectat organismul”, explică Monica Burcea, psihoterapeut.

Cum ne afectează furia și neîmplinirile

Tulburările emo­ționale suprimate (stres, su­ferință, anxietate, sentimentul singurătății, furie reprimată, sentimentul neîmplinirii) favorizează eliberarea de substanțe chimice în organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) care în cantități mari afectează buna funcționare a organelor interne și reduc producția de „substanțe bune” endorfinele (moleculele fericirii).

Pe de altă parte, modelul de gândire pe care îl abordăm poate să dea rezultate foarte bune în lupta pe care organismul o duce cu bolile. Cercetările arată că este foarte important să ținem cont de faptul că psihosomatica și medicina alopată nu se exclud, ci dimpotrivă, lucrează împreună. Medicamentele tratează efectul, psihosomatica ne poate ajuta să percepem cauzele profunde.
Psihoteraputul Monica Burcea detaliază manifestările efective ale dezechilibrelor emoționale în corpul nostru.

Pielea și  sistemul respirator sunt liniile de graniță ale corpului

Atunci când mediul este perceput ca fiind neprietenos (temperaturi mici, curent, un mediu tensionat, un mediu stresant), organismul reacționează prin creșterea barierei de protecție a mucoaselor: nas înfundat, hipersecreție de mucus, strănut. Nu întâmplător, răcelile sau virozele respiratorii apar atât la adulți, cât și la copii în momente de consum afectiv.

Afecțiuni ale pielii pot apărea în cazul persoanelor anxioase,  cu nevoie crescută de a deține controlul sau în cazul persoanelor dependente emoțional.

Lipsa de încredere cauzează acneee. Acneea, specifică adolescenței, este o respingere inconstientă a mediului social și în același timp indiciul neîncrederii și nesiguranței de sine în raport cu exteriorul și cu judecata celorlalți. În cazul tinerilor, denotă un dezechilibru între ceea ce și-ar dori să fie și să facă și resursele de încredere pe care aceștia le au. Pe măsură ce adolescentul este ajutat să elibereze frustrările și să capete încredere in sine, acneea se poate ameliora.
Părul este simbolul arhetipal al puterii. Afecțiunile părului au legătură cu puterea pe care o exprimăm la exterior, în raport cu ceilalți. Când părul are perioade în care cade mai mult, el poate arăta faptul că persoana resimte o scădere a puterii, o oboseală pe care îi este greu să o accepte din cauza activităților pe care le desfășoară.
Când părul se îngrașă poate arăta dorința in­conștientă de eliberare în urma unor sarcini grele. Este indicat să ținem cont de aceste „semnale” și să ne alocăm perioade de odihnă.

Sistemul digestiv, oglinda problemelor generate de teama pentru ziua de mâine
Medicina alopată face des legătura dintre ulcer și stresul profesional, teama de „ziua de mâine” și încercarea persistentă de a rezolva dificultăți profesionale/materiale.
Afecțiunile stomacului oglindesc modul în care procesăm resursele disponibile. Hiperaciditatea gastrică este expresia unei „măcinări” mentale excesive în raport cu resursele materiale. Persistența ei timp îndelungat se va repercuta în gastrită, simbolul stresului material, financiar, sau în ulcer, care semnalizează deja o stare de îngrijorare și de tensiune continue.
Afecțiunile duodenului apar  atunci când din stomac sunt evacuate prea repede alimente. Este simbolul grabei, al incapacității noastre de a ne bucura de experiențe mici precum momentul mesei.

Constipația apare pe fondul încrâncenării, al dorinței de a fi în control și de a rezolva toate problemele care apar. Este apanajul celor care depind foarte mult de părerile și de aprecierile celorlalți.

Furia, inamicul ”uzinei” corpului nostru

Ficatul transformă principiul alimentar în energie. Dezamăgirile, decepțiile, ne­mulțumirea de sine și furia la adresa propriei persoane sunt principalii dușmani ai acestuia. Atunci când ficatul suferă, există gânduri toxice care parazitează mintea. Este indicat să conștientizăm ce factor anume ne produce furie sau nemulțumire.

Hipertensiunea arterială, urmarea luptei cu viața

O tensiune crescută arterială este deci simbolul organic al unei ,,presiuni a vieții”. Organismul funcționează cu toate motoarele turate și obligă țesuturile să primească sânge. Un fel de „trebuie să continui să lupți, faci față în orice condiții!”
Hipotensiunea arterială are legătură cu perceperea  lipsei de protecție și de securitate, resimțite la nivel emoțional. Persoanele hipotensive au nevoie constantă de afecțiune, de siguranță și de echilibru.

Enurezisul

În cazul copiilor există o strânsă legătură între frică și micțiunile necontrolate noaptea în pat. Acestea sunt expresia cea mai evidentă a fricii pe care o are un copil de cineva sau ceva. Atunci când se prelungește la vârste mai mari, este dovada fricii pe care o are copilul de agresivitatea cel mai probabil parentală. Copiii bătuți, agresați, certați violent vor prezenta enuresis nocturn.

Tulburările din sfera genitală

Vor reflecta diverse blocaje sau neacceptări în raport cu activitatea sexuală. De asemenea, afecțiunile genitale pot denota rușine, incapacitate de manifestare sexuală, conflict între concepte educaționale și simțire. Chiar și o îngrășare a corpului în zona organelor genitale poate sugera anumite dezechilibre în perceperea relaționării sexuale. Este indicat să ținem cont de faptul că ameliorarea fizică a unei boli n-ar trebui să fie considerată suficientă dacă nu aduce și o îmbunătățire a calității vieții persoanei respective.
Odată cu vindecarea fizică este de dorit să aducem și câteva modificări: timp pentru mese, timp pentru odihnă, eliberarea frustrărilor și a nemulțumirilor, conștientizarea blocajelor.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: