Sari la conținut

Obiceiurile care îți deteriorează rapid vederea. Plus EXERCIȚII pentru OCHI

Vederea se deteriorează în mod natural, începând încă din primul an de viață, dar unele lucrurile pe care le facem zi de zi ne pot trimite în cabinetul medicului oftalmolog mai devreme decât este cazul.

1. Ochelarii fac adesea mai mult rău decât bine. „Lentilele cu minus sunt cele mai prescrise, dar și cele mai puțin eficiente în a stopa progresul miopiei”, crede profesorul B. May, cercetător al fundației care desfășoară Programul Optometric din SUA. Colegul său, M.H. Birnbaum, spune că pacienții ajung să se obișnuiască cu ochelarii, boala evoluează, iar medicul este nevoit să-i prescrie lentile mai puternice. ”Ochelarii au același efect pe care-l are un plasture pus pe rană”, explică acesta.

2. Cititul este pe cât de important pentru cultura generală, pe atât de distructiv pentru ochi. Atunci când citim câteva ore în continuu, atingem așa-numitul „punct de stres”, caracterizat prin disconfort și chiar usturime. Potrivit Asociației Americane Optometrice, astfel de probleme apar încă din primii ani de școală, iar până la 20 de ani se instalează deja miopia. Așa se explică faptul că, majoritatea purtătorilor de ochelari sunt oameni educați, au o slujbă care necesită lucrul la calculator etc.

3. Îmbătrânirea este un proces inevitabil, care afectează de asemenea vederea. Odată cu trecerea anilor, componentele interne ale ochilor devin rigide, își pierd flexibilitatea, iar lucrurile din jur încep să se vadă ca prin ceață.

4. Munca la calculator este, de departe, cel mai nociv obicei pentru sănătatea ochilor. Poate da dureri de cap, iritații ale ochiului, vedere dublă ori sensibilitate la lumină. Pentru a minimaliza pericolul expunerii la calculator, oftalmologii americani au inventat regula de 10. Concret, pentru fiecare zece minute petrecute în fața monitorului, o persoană trebuie să privească 10 secunde în altă parte.

5. Lipsa unor nutrienți esențiali precum vitamina A și luteina înrăutățește afecțiunile oculare, dar și lipsa unei rutine de exerciții oculare.

Masajul ochilor, închisul și deschisul pleoapelor, alternarea compreselor reci cu cele calde sau concentrarea pe un punct fix din depărtare pot face minuni în cazul ochilor oboți după o zi întreagă petrecută la serviciu.

Iată câteva exerciții care vă pot fi de mare ajutor.

Clipeşte continuu pentru 2 minute – acest exerciţiu te ajută să stabilizezi circulaţia sângelui în interiorul ochiului.

Uită-te la dreapta, apoi mută uşor privirea la stânga – repetă exerciţiul în direcţia opusă. Această procedură este ideală pentru întărirea musculaturii ochilor.

Închide ochii şi relaxează-te – Se consideră că întunericul ajută la întărirea celulelor fotoreceptoare din ochi, care la schimb menţin vederea clară.

Mişcă-ţi ochii în diferite direcţii – Uită-te de la dreapta la stânga, în sus şi în jos, apoi roteşte ochii sau mişcă-i ca şi când ai forma cifra 8.

Închide ochii strâns pentru 3 secunde, apoi deschide-i. Fă acest lucru de 7 ori. Exerciţiul te ajută să îţi relaxezi muşchii ochilor şi să îmbunătăţeşti circulaţia sângelui în ochi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel