Sari la conținut

Topul stațiunilor termale de peste Carpați. Sunt faimoase pentru “apele miraculoase”, sute de mii de turiști le vizitează

Băi termale
Sursă foto: Colțișor de România
Stațiune

Topul stațiunilor termale de peste Carpați. Există 12 stațiuni faimoase pentru “apele miraculoase”. Țara noastră dispune de numeroase ”bogății” naturale, iar românii ce suferă de diverse afecțiuni se pot trata și relaxa în zeci de locuri din Ardeal cu apă termală.

În prezent, conform datelor oficiale, în România sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 52 de localități și 87 ca stațiuni turistice de interes local. Din acest total, 29 de localități au statutul de stațiune balneoclimatică. Iată un top 12 al celor mai importante stațiuni termale de pe teritoriul autohton.

1. Băile Figa

Situată la aproximativ 80 de kilometri distanță de Cluj-Napoca în județul Bistrița-Năsăud, această locație a devenit destul de vizitată de clujeni. Baile Figa este o statiune balneara cu centru Spa – tratament namol, lac sarat, bazine inot, jacuzzi, sauna, aqualand, plaja.

2. Stațiunea Geoagiu Băi
Stațiunea Geoagiu Băi se află între Alba Iulia și Orăștie. Persoane interesate trebuie să urmeze șoseaua Alba Iulia-Orăștie-Simeria-Deva, iar cu 19 kilometri înainte de a intra în Orăștie trebuie să facă dreapta. Această stațiune este cunoscută de pe vremea dacilor și romanilor pentru efectele sale terapeutice.

În această zonă există o mulțime de piscine în aer liber cu apă termală. Stațiunea este situată la o altitudine de 350 de metri și înconjurată de păduri de fag şi brad. Apele termale din staţiune au efect în tratarea diferitelor boli, de la cele interne până la cele ale aparatului locomotor.

3. Băile Ocna Mureș
Noul complexul balnear Băile Sărate din Ocna Mureș, din județul Alba, este cel mai modern complex balnear din Vestul României. Distanța de la Cluj până la Băile Ocna Mureș se parcurge în mai puțin de o oră.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă.
Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vor veni la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol.

Băile Felix

4. Parcul Balnear Toroc
Întins pe o suprafață totală de 40.000 de mp pătrați, parcul balnear din în Dej cuprinde terenuri sportive de tenis și fotbal, bazine pentru copii, bazine cu nămol, bazin acoperit și un bazin cu apă sarată cu o suprafață de 1.600 mp.

Persoanele interesate de această destinație turistică plătesc 80 de lei pentru un abonament lunar cu care pot intra la Parcul Balnear Torc de luni până vineri.

5. Băile Cojocna din Cluj
Singurul bazin cu apă sărată din județul Cluj este la Cojacna. Băile Cojacna se vor redeschide de pe data de 1 noimebrie și nu de la 1 octombrie, precum s-a întâmplat din 2012 și până în prezent.

Destinația se află la aproximativ 30 de kilometri distanță de Cluj, iar cei care vor ajunge aici vor avea la dispoziție băi cu nămol, saună, împachetări cu ciocolată, bazine cu apă sărată, bufet sau restaurant.

6. Complexul Aquastar din Satu Mare
Complextul Aquastar din Satu Mare pune la dispoziția clienților o piscină de relaxare și de distracții, care este dotată cu un sistem de hidro-aeromasaj, de tip jacuzzi și elemente de senzație: dușuri în formă de „gât de lebăda” și cascadă de presiune.

Pentru copii este amenajată o piscină cu adâncimea de maxim 120 de cm, în formă rectangulară, concepută special pentru leciile de înot.

7. Strandul de la Tăşnad

Orașul Tășnad a devenit stațiune turistică de interes național, iar o decizie a Guvernului României la sfârșitul anului trecut, după ce în 2000 a primit aprobarea pentru stațiune turistică de interes local. Dar cel mai mare atu al Tășnadului rămâne apa termală, iar faptul că zona a început să se dezvolte deja pe acest segment turistic.

Ştrandul de la Tășnad, Satu Mare, este destinația perfectă pentru un tratament cu apă termală. În acest complex se află șase bazine cu apă termală.

8. Ștrandul Felix de la Băile Felix
Ştrandul Felix-Apollo din Băile Felix pune la dispoziția clienților șase bazine cu apă termală, două pentru copii unde temperatura apei este cuprinsă între 32-34 de grade Celsius, un bazin cu valuri, un bazin de relaxare și două pentru toate categoriile. În ultimele două bazine temperatura apei se situează în jurul valorilor de 34-36 grade Celsius.

Este important de precizat că Ştrandul Felix-Apollo este singurul ştrand public din Băile Felix care este deschis tot anul, indiferent de anotimp sau sărbatori. Turiștii vor găsi aici un bazin acoperit şi trei bazine exterioare cu apă termală.

9. Ștrandul Padiș.  Această locație se află printre preferințele celor care ajung în stațiunea Băile Felix. Ștrandul dispune de trei bazine cu apă termală naturală.

10. Aqua Parc President este destinația turistică perfectă pentru cei care vor să să aibă parte de mai multă distracție. Parcul se află în apropiere de Băile Felix și turiștii pot găsi aici 13 psicine interioare, cinci piscine exterioare, zonă de agreement pentru copii, tobogan interior şi exterior.

11. Băile 1 Mai
Localitatea Băile 1 Mai se află la opt kilometri distanță de Oradea și la 140 de metri altitudine în valea pârâului Peţa, la poalele Dealurilor Pădurii Craiului. Apele termale din această stațiune pot ajuta persoanele care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor, precum reumatismale degenerative, inflamatorii, abarticulare, posttraumatice, dar și pe cei cu afecţiuni ginecologice.

Băile 1 Mai este locul potrivit pentru cei care se confruntă cu afecţiuni funcţionale ale sistemului nervos central şi periferic, care suferă de boli ale aparatului cardiovascular, gastrite cronice, hepato-colecistite cronice sau litiaze renale.

12. Ocna Şugatag
Staţiunea balneoclimaterică Ocna Şugatag se află în judeţul Maramureş, la 20 km distanță de oraşul Sighetu Marmaţiei. Complexul se află la 490 m altitudine la poalele munţilor Ţibleş-Gutâi. Persoanele care suferă de afecțiuni reumatismale degenerative şi abarticulare, afecţiuni neurologice periferice, respectiv pareze, sechele după polineuropatii sau afecţiuni ginecologice se pot trata în acest loc.

Baza de tratament le permite turiștilor să facă băi calde în cadă, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical. Apa sărată din bazine este extrasă dintr-o mină inundată de la 200 de metri adâncime, prin pompare şi este adusă pe conductă la staţiune, potrivit EVZ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel